Cytat:
Napisany przez melag
Ja to "widzę" tak, qscan ma za zadanie odpowiedzenie na pytanie czy z daną prędkością "palenia" osiągnę poprawną jakość nagrania, prędkość testu to już zupełnie inna sprawa i nie należy ją łączyć z prędkością "palenia".
Oczywiste jest że im mniejsza prędkość skanu tym test dokładniejszy, natomiast zwyczajowo przyjęto prędkość skanowania dla BenQ na 8x.
|
Uwazam ze to dosc dobra aproksymacja rzeczywistosci.
Chociaz gdyby sie tak zastanowic no to w koncu np. Focus Error ma tez znaczenie przy odczycie - ogniskowanie wiazki. Jaka - nie wiadomo.
Cytat:
Napisany przez slawekj
W czasie nagrywania działa przecież WOPC, który ma za zadanie ograniczyć błędy TE/FE na jakość wypalania.
|
Nie podoba mi sie natomiast wybieg: no tu widac duze bledy, ale w czesci zadzialal WOPC i dlatego to sie nie przeklada. Krotko - gdzie dowody, ze wlasnie tam, w niektorych miejscach dziala WOPC, a chwile pozniej juz nie. Przeciez tak mozna tlumaczyc doslownie wszystko.
Cytat:
Napisany przez slawekj
Wykres jakości Nero pokazuje wzrastające błędy PI zgodnie z wzrastającymi błędami TE.
|
Bledy PIE wzrastaja na wykresie Nero ZANIM wzrastaja bledy TE w Qscan.
Cytat:
Napisany przez melag
Oczywiste jest że im mniejsza prędkość skanu tym test dokładniejszy, natomiast zwyczajowo przyjęto prędkość skanowania dla BenQ na 8x.
|
Hm - dokladniejszy. To troche trudno stwierdzic, czy ta dokladnosc, jest realnym odwzorowaniem. Wydaje mi sie, ze po prostu sa miejsca ktore wedlug standardu powinny byc zgloszone jako blad, a naped z predkoscia 4x odczyta je prawidlowo. Podobnie z Plexem. Test plexa zostal uznany za najbardziej zbiezny z CATS. Wydaje mi sie ze wlasnie duza w tym rola tego, ze przy niskiej predkosci mamy nie tylko dokladnosc, ale tez odwzorowanie realnych bledow. Moze to jest nierozlacznie zwiazane z nienajlepsza korekcja napedu (choc nie mialem jeszcze z nia problemow).
To sa tylko domysly - zdaje sobie z tego sprawe i pisze to jasno
A test 4x - generalnie mi nie przeszkadza, prosze tylko pamietac, ze o ile mozna uznawac wykres Nero za odwzorowanie jakosci, to odpowiada mu wynik 8x (i nie jest to moj wymysl).