Cytat:
|
Napisany przez Banana Coctail
Czyli ja nie jestem prawdziwym polakiem? Ja sobie wypraszam, jestem patriota ale nie narodowcem/szowinista opetanym przez relgie. Ja szanuje KK za to, ze wzbudzal patriotyzm i dazania niepodlegosciowe - to jest przeszlosc, teraz jest terazniejszosc. Minelo sporo czasu, KK sie zmienil w Polsce nie do poznania. To, ze ludzie gineli za krzyz i Polske Ty tez musisz? Dziadek mi opowiadal, ze jak chodzil z kolegami do ksiedza na korki z matmy, to ten zamiast od kazdego brac kwote, powiedzmy, 20 zl to dzielil te 20 zl przez ilosc uczestnikow. Widzial, slyszal ktos o podobnych czynach serca jakiegos "czarnego"? Utozsamianie katolicyzmu z polskoscia daleko nas nie popchnie. Ja szanuje Twoja religijnosc (fanatyczna, tak to pojmuje) ale nie rozumiem konekcji jej z polskoscia. Dla mnie Polska i krzyz (etc) to rzeczy, ktore nie powinny byc w zaden sposob laczone. BTW pozdrowienia i "blogoslawienstwo" Rydzyka dla nowego rzadu. Dla mnie - paronoja ale dla zachodu utwierdzenie sie, ze Polska to rezerwat katolicyzmu w srodku Europy.
|
Jesteś patriotą ? W którym momencie ? Zachowujesz się jak gówniarz. Nazywasz księdza "czarnym" ? Tak obrażasz ludzi, a jest ich większość, którzy chodzą do kościoła.
Wracając do Twojego patriotyzmu. Pokaż mi gdzie i w jakich momentach jesteś patriotą ? Pomyliło się Tobie. Weź książkę do historii i przejrzyj ją tak od wieku XIII do II Wojny Światowej. Zobaczysz, że prawdziwy patriota żyje w zgodzie z kościołem i to on jest dla niego fundamentem.
Bóg, honor, ojczyzna...