Cytat:
|
Napisany przez Czołgista
Eeeee tam , taką gatkę to już słyszałem 12-13 lat temu 
|
Pierwszy raz o wyczerpaniu ropy naftowej w "szerszej skali" opowiadał
Klub Rzymski w latach 70-tych, a więc sporo więcej niż 13 lat temu.
Ba, mój facet uczył się o Krzywej Hubbert'a na studiach, 14 lat temu. Myślał wtedy: Ojacię. Ktoś musi coś z tym zrobić!
Nikt nic nie zrobił.
To, że ropa sie wyczerpie, mozna slyszec odkad zostala odkryta. Wyczerpanie dotyczy kazdego zasobu naturalnego - ropy, gazu itd. Pytanie nie jest "czy", tylko "kiedy".
ASPO (The Associacion for the Study of Peak Oil & Gas) to jeden z największych autorytetów w dziedzinie (nie sugeruj sie katastroficzna strona www) - Najbardziej znana postać ASPO to Colin Campbell. Nie jest to byle kto. Geolog po Oxfordzie, pracował w koncernach paliwowcyh takich jak Texaco, British Petroleum (BP) i Amoco. Przwidywania PeakOil ASPO ostatnio przesunięto z 2007 na 2010.
Myślisz ze gazociąg omijający Polskę to taki ot sobie kaprys Rosji, bez konkretnego uzasadnienia, o, tak o? Wszystko ma swoją przyczynę. Odpowiedz sobie: dlaczego ten gazociąg ma nas ominąć?
Hasła typu "od dawna mowiono nam ze to sie źle skonczy - i co? i nic! Dajemy rade i jest nawet lepiej, niz bylo!" Matt Savinar porównuje, imho bardzo trafnie, w ten sposób:
Pokurczony staruszek z zżółkłymi od papierosów paznokciami pociąga wódkę. Drapie się zgrabiałymi palcami, kaszle i wychrząkuje: "Lekarze 30 lat temu mówili mi, że alkohol i papierosy mnie zabiją! I co

I NIC! Widzicie, żyję!!! Cha w de *****om lekarzom!".
Cytat:
|
Napisany przez Czołgista
LPG to nie tylko samochody, to wiele gospodarstw "biednych" ,
kuchnie opalane LPG , o pechowcach którzy ogrzewanie na LPG założyli
nie wspomnę.
|
Tak, LPG to nie tylko samochody. Tym większy jest to problem.
Cytat:
|
Napisany przez Czołgista
LPG nie jest jakimś tworem z innej bajki tylko produktem ubocznym podczas
rafinacji ropy. A to jest istotne. !
|
Dokładnie! LPG to produkt uboczny rafinacji. Jak nie będzie czego rafinować, to skąd wziąć LPG?
Cytat:
|
Napisany przez Czołgista
Akcyza !
|
Dokładnie. Powinna być wyższa, a nasz poprzedni rząd, jako że nie miał już nic do stracenia, ją obniżył. Chore!
Cytat:
|
Napisany przez Czołgista
Do Twoich szacunków względem gazu LPG dodałbym jeszcze jakieś 20-30 lat Jak byłbym pesymistą 
|
1. To nie moje szacunki. To szacunki pracowników branży. Nie jestem ekspertem, opieram się tylko na opiniach tych prawdziwych. Tak jak w sądzie, gdzie rozprawy toczą się na podstawie orzeczeń ekspertów.
No i jeszcze raz: Skąd chcesz wyczarować to LPG, skoro nie będzie brakować ropy?
Rodzynki są tańsze od winogron, ale skąd wziąć rodzynki, jeśli zbiory się nie udały?
Pozdrawiam serdecznie