Dyskusja: Bojkot benzyny..
Podgląd pojedynczego posta
Stary 08.11.2005, 13:35   #52
kava
Nowy na forum

Data rejestracji: 23.10.2005
kava w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Czołgista
Eeeee tam , taką gatkę to już słyszałem 12-13 lat temu
Pierwszy raz o wyczerpaniu ropy naftowej w "szerszej skali" opowiadał Klub Rzymski w latach 70-tych, a więc sporo więcej niż 13 lat temu.
Ba, mój facet uczył się o Krzywej Hubbert'a na studiach, 14 lat temu. Myślał wtedy: Ojacię. Ktoś musi coś z tym zrobić!
Nikt nic nie zrobił.
To, że ropa sie wyczerpie, mozna slyszec odkad zostala odkryta. Wyczerpanie dotyczy kazdego zasobu naturalnego - ropy, gazu itd. Pytanie nie jest "czy", tylko "kiedy".
ASPO (The Associacion for the Study of Peak Oil & Gas) to jeden z największych autorytetów w dziedzinie (nie sugeruj sie katastroficzna strona www) - Najbardziej znana postać ASPO to Colin Campbell. Nie jest to byle kto. Geolog po Oxfordzie, pracował w koncernach paliwowcyh takich jak Texaco, British Petroleum (BP) i Amoco. Przwidywania PeakOil ASPO ostatnio przesunięto z 2007 na 2010.
Myślisz ze gazociąg omijający Polskę to taki ot sobie kaprys Rosji, bez konkretnego uzasadnienia, o, tak o? Wszystko ma swoją przyczynę. Odpowiedz sobie: dlaczego ten gazociąg ma nas ominąć?

Hasła typu "od dawna mowiono nam ze to sie źle skonczy - i co? i nic! Dajemy rade i jest nawet lepiej, niz bylo!" Matt Savinar porównuje, imho bardzo trafnie, w ten sposób:
Pokurczony staruszek z zżółkłymi od papierosów paznokciami pociąga wódkę. Drapie się zgrabiałymi palcami, kaszle i wychrząkuje: "Lekarze 30 lat temu mówili mi, że alkohol i papierosy mnie zabiją! I co I NIC! Widzicie, żyję!!! Cha w de *****om lekarzom!".

Cytat:
Napisany przez Czołgista
LPG to nie tylko samochody, to wiele gospodarstw "biednych" ,
kuchnie opalane LPG , o pechowcach którzy ogrzewanie na LPG założyli
nie wspomnę.
Tak, LPG to nie tylko samochody. Tym większy jest to problem.

Cytat:
Napisany przez Czołgista
LPG nie jest jakimś tworem z innej bajki tylko produktem ubocznym podczas
rafinacji ropy. A to jest istotne. !
Dokładnie! LPG to produkt uboczny rafinacji. Jak nie będzie czego rafinować, to skąd wziąć LPG?

Cytat:
Napisany przez Czołgista
Akcyza !
Dokładnie. Powinna być wyższa, a nasz poprzedni rząd, jako że nie miał już nic do stracenia, ją obniżył. Chore!

Cytat:
Napisany przez Czołgista
Do Twoich szacunków względem gazu LPG dodałbym jeszcze jakieś 20-30 lat Jak byłbym pesymistą
1. To nie moje szacunki. To szacunki pracowników branży. Nie jestem ekspertem, opieram się tylko na opiniach tych prawdziwych. Tak jak w sądzie, gdzie rozprawy toczą się na podstawie orzeczeń ekspertów.
No i jeszcze raz: Skąd chcesz wyczarować to LPG, skoro nie będzie brakować ropy?

Rodzynki są tańsze od winogron, ale skąd wziąć rodzynki, jeśli zbiory się nie udały?

Pozdrawiam serdecznie
kava jest offline   Odpowiedz cytując ten post