Witam
Moja nagrywarka TEAC DV-W50D od dłuższego już czasu dziwnie się zachowuje, kiedyś myślałem, że to wina płyt, ale teraz nie wiem juz co mam myśleć.
Zacznę od początku. Nagrywarka ma juz prawie 2 lata, jest jeszcze na gwarancji do grudnia. Od momentu zakupu nagrywałem tylko na płytach DVD+R x4 TDK lub Verbatim i wszystko było ok. Problemy zaczęły się jak w sklepach skończyły się płyty x4 i kupiłem pierwsze x8 TDK, nie pamiętam dokładnie kiedy to było, kilka miesięcy temu, nie dalej jak rok wstecz.
Nagrywarka nagrywała ok, ale nie chciała czytać, raz czytała a raz nie. Jak przez jakiś czas była nieużywana, stała bez płyty i "odpoczęła" to rozpoznawała płytę, ale przestawała ją czytać jak wsadziłem inną nagraną wcześniej TDK x4 lub nagraną w owym czasie x8 Vebatim. Znowu "odpoczęła", wsadzam ponownie TDK x8, czyta, wszystko widzi, scandisk wszystko dobre sektory, da się skopiować, wysuwam, wsuwam ponownie i już nie widzi. DVDInfoPro wyświetlało wtedy taki komunikat: "Your Drive does not support the commands required to read MID codes on this media", Windows: "System Windows nie może czytać z tego typu dysku. Dysk może być uszkodzony lub używa formatu niezgodnego z systemem Windows", Nero pokazywało, że płyta jest pusta. Inne nagrywarki czytały je bez problemu.
Chciałem opisać ten problem na forum, nawet zredagowałem posta, ale sprawdzilem Verbatimy +R x8 i wszystko było ok, uznałem że to wina płyt TDK.
Przez następnych kilka miesięcy nagrywałem wszystko na Verbatimach x8 i nie było żadnych problemów.
Aż do ubiegłego tygodnia. Z nagraną płytą Verbatim +R x8 zaczęło się dziać to samo co kiedy ś z TDK x8. Nagrałem na próbę Vakossa +R x8 - to samo, tzn raz widzi a raz nie, częściej nie. Żąglerka ASPI, nowe Nero, różne próby, w pewnym momencie nagrywarka przy próbie nagrania w Nero zaczęła zatrzymywać się na buforowaniu plików, tzn. buforowanie staje na 100%, dioda się świeci ale można czekać 20 minut i nic, po twardym resecie (zamykanie nero, próba zabicia procesu - bez rezultatów) na płycie nie ma śladu nagrywania, jest czysta. Bez problemów nagrywarka nagrywa płyty DVD+RW, CD-R, CD-RW. Zawiesza się jednak na próbie skorzystania z opcji "Informacja o dysku" z menu "Nagrywarka", ale tylko na płytach DVD+RW, informacje z DVD+R podaje (w tym przypadku też tylko twardy reset pomaga).
Sprawdziłem ją u kumpla, nagrywa DVD+R, Nero podaje info o DVD+RW. Uznałem, że to mój system i mieszanie z różnym softem i ASPI może być problem, system miał juz prawie 10 miesięcy ledwo zipał, przeinstalowałem...
Pierwsza próba nagrania DVD+R i to samo, rozpoczyna buforowanie, pasek na 100%, dioda się świeci i nic się nie dzieje, z nagrywarki słychać po przyłożeniu ucha bardzo ciche chrobotanie, po resecie płyta czysta.
Zmieniałem taśmę, nagrywarka od zawsze jest sama jako master na jednym kanale, zmienialem kanał, próbowałem na slave, pliki do nagrania brałem z różnych partycji i różnych dysków fizycznych... i nic. Każda próba nagrania płyty DVD+R kończy się tak samo. Inne płyty nagrywa ok, nie sprawdzałem tylko po reinstalu czy z DVD+RW Nero sprawdzi "Informacje o dysku", ale mam już dość kolejnych restartów. Obsługuję HUBa DC w akademiku i użytkownicy też juz mają dość

.
Jednym słowem komedia...
Rozpisałem się trochę, ale mam nadzieję że ktoś mądry to przeczyta i powie coś konkretnego, np. że nagrywarka wzięła rozwód a moim komputerem i nie będzie u mnie działać, albo żeby ją dobić i reklamować póki jest gwarancja

. Nie mam żadnego pomysłu, sprawdzę u kogoś jeszcze i jak będzie dobrze działała to chyba ja sprzedam i kupię nową...
Jeśli ktoś zna przyczynę takiego zachowania to będę bardzo wdzięczny za wyjaśnianie lub podpowiedzi czym ja sprawdzićlub zmusic do działania.
Pozdrawiam
Konrad