Podgląd pojedynczego posta
Stary 14.11.2005, 13:32   #102
ro29
Guru

Data rejestracji: 27.01.2005
ro29 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Morris
Witam.
Zbliżają się Święta, więc czas pomyśleć o prezentach (również dla siebie )
No więc tak - strzeliła mi kolejna karta w mojej cyfrowej mydelniczce, więc mam jej dość - potrzebuję aparatu, dość uniwersalnego, który będzie robił przede wszystkim piękne zdjęcia rodzinie, zwierzakom i czasem krajobrazom (zdjęcia makro również mnie pociągają, ale to nie priorytet). To, co mnie najbardziej w cyfrówkach do tej pory raziło nie powinno mieć miejsca w aparacie, który chcę kupić, a były to:
- uszkodzone piksele w matrycy
- długi czas włączania i reakcji
- mało wytrzymałą karta pamięci (SM)
- Krótka żywotność akumulatorów
Aparat nie musi posiadać dodatkowych wodotrysków jak nagrywanie głosu, czy sekwencji wideo, bo od tego mam jeszcze działającą kamerę. Tanie części to również byłąby zaleta (tylko którego?)

Po wstępnym rekonesansie wybrałem kilka modeli, które mi wpadły w oko i w związku z tym proszę o pomoc w wyborze:

1. Konica Minolta DiMAGE A200 8.0MP
2. Konica Minolta Maxxum 5D 6.1MP
3. Olympus EVOLT E-500 8.0MP + 2 Lens Kit
4. Panasonic Lumix DMC-FZ30K

Podałem przykładowe modele w cenie do 900 $ (musi coś kaski zostać na jakiś dodatek). A może zna ktoś coś lepszego, albo słyszał o felerach tych wymienionych? Będę wdzięczny za każdą sugestię z choćby krótkim uzasadnieniem.

PS: Jeszcze krótkie uzasadnienie mojego wyboru:
1, 2 - antishake;
3 - niezłe parametry z wbudowaną lampą i soczewkami (tylko jakiej jakości?);
4 - Zachwalany na forum.
No właśnie - czy ten antishake rzeczywiście aż tak ułatwia życie i nie psuje przy tym zdjęć, czy to tylko niepotrezebny w aparacie bajer? (W kamerze się spisuje bardzo dobrze).
Witam !
No w cenie do 900$ to chyba pisanie o czymś "uniwersalnym" to ciut dziwne - wymienione modele są zdecydowanie z wyższej półki - czyli mówimy raczej o aparacie więcej niż uniwersalnym
Co do wymagań - ciekaw jestem jaki masz dotychczas aparat (mydelniczka ??) - no i trochę zdziwiła mnie sprawa padających kart - raczej to dziwne.
No i te uszkodzone piksele - to chyba nie od nowości ??
Co do wymagania krótkiego czasu włączania i reakcji - popieram !! - niby drobiazg ale potrafi mocno denerwować.
A co do żywotności aku - różnie z tym bywa....

W kwestii zaproponowanych modeli - wszystkie prezentują się nieźle - szkoda, że dałeś linki do angielskich stron - jak będę miał czas to poszukam na polskich i się wypowiem
Pozdrowienia
ro29

Ostatnio zmieniany przez ro29 : 14.11.2005 o godz. 13:36
ro29 jest offline   Odpowiedz cytując ten post