Nie wiem, jak stoisz z angielskim, ale jeśli nie przeszkadza ci strona w tym języku, to masz coś, za co albo mnie przeklniesz, albo pobłogosławisz
http://www.imaging-resource.com/PRODS/OWP/OWPA.HTM
Strona jest absolutnie rewelacyjna. Nie dość, że chyba jako jedyna (które na przestrzeni lat udało mi się znaleźć) ma naprawdę obiektywnie przygotowane testy i wiarygodne oceny (naprawdę), to na dodatek jeśli mimo to nie chcesz się kierować czyjąś opinią, to masz możliwość porównania zdjęć robionych różnymi modelami aparatów w identycznych warunkach! I nie mam tu na myśli jednej przypadkowo cykniętej fotki, ale rzetelne, szczegółowo przygotowane warunki do spawdzenia odwzorowania kolorów, szczegółów, siły lampy błyskowej, powstawania szumów i wielu wielu innych..
Naprawdę lektura jest potężna i przebrnięcie przez nią zajmuje masę czasu (to za to możesz mnie przeklnąć

), ale zaryzykowałbym stwierdzenie, że nigdzie indziej na internecie nie znajdziesz tak przygotowanej bazy danych, która daje ci możliwość porównania na podstawie danych zwykle dostępnych tylko dla rzeczywistego posiadacza aparatu (to za to błogosławieństwa

).
W każdym razie polecam