Podgląd pojedynczego posta
Stary 15.11.2005, 21:08   #12
ro29
Guru

Data rejestracji: 27.01.2005
ro29 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez mgit
Po co komu w dzisiejszych czasach stacja dyskietek
Ja miałem stacje dyskietek to odrazu sprzedałem ( za 5 zł ) żeby miejsca w obudowie nie zajmowała
A po co Ci było to miejsce ??

Dobra - a teraz na serio - zadałeś pytanie - "Po co komu ?", to odpowiem.

A więc - po to żeby np.

- mieć możliwość skorzystania z dyskietki ratunkowej (przydaje się nie tylko użytkownikom Win98, ale czasem także XP)
- mieć w ogóle możliwość odczyty czegoś z dyskietki - ktoś nam coś na niej np. przyniesie
- mieć możliwość zainstalowania sterowników - dziś rzadko, ale zdarzają się np. do myszek dołączane sterowniki na dyskietkach
- mieć możliwość zapisu czegoś, aby np. komuś zanieść - co prawda płyta jest tutaj lepszym rozwiązaniem, ale po pierwsze nie każdy ma nagrywarkę, po drugie czasem szybciej zapiszę się mały plik na dyskietce niż nagra na płycie
- mogę się mylić - ale chyba jeszcze nadal sterowniki do dysków SATA instaluje się z dyskietki ??

A teraz - dla kogo:

- oczywiście dla wszystkich osób, które wykorzystają ją w sposób opisany powyżej
- dla studentów - na większości komputerów uczelnianych, szczególnie starszych nie ma nagrywarek - więc stacja dyskietek jest jedyną możliwością skopowania plików, zadań, wyników itd.
- dla korzystająch np. z kawiarenek internetowych, gdzie nie ma nagrywarek
- i np. dla osób. które korzystają z PIAP'ów - czyli Publicznych Punktów Dostępu do Internetu - tam nie ma zazwyczaj drukarek - więc jeśli chcemy np. pobrać jakiś wniosek urzędowy i wydrukować go sobie w punkcie np. ksero czy kawiarence - to jakoś musimy go zapisać - jedynym wyjściem jest tutaj dyskietka

Oczywiście - stopień wykorzystania dyskietek jest dziś bardzo mały - ale nadal jest to praktycznie niezbędne wyposażenie komputera - a przy jego cenie, nawet nie warto oszczędzać

Pozdrowienia

ro29

ro29 jest offline   Odpowiedz cytując ten post