Cytat:
Napisany przez Igloo
Witam.
Święta za pasem i chrześniak mojego Kochanie wymyślił sobie pod choine GameBoy'a. Wyszukałem na allegro no mam dylemat jakiego kupić bo sa conajmniej 3 rodzaje: SP, Advance, Color. Niemam kompletnie o tym pojęcia i nie chce wtopić kasy w coś na czym się nieznam.
|
Gameboy Mono/Pocket/Color to stare 8bitowe platformy.
Skupmy się jednak na obecnej generacji (i wcześniejszej).
Gameboy Advance - wstecznie kompatybilny z GBC, ma jednak słaby wyświetlacz (potrzebne jest bardzo dobre światło).
Gameboy Advance SP - ta sama konstrukcja co GBA, wzbogacony o podświetlany ekran (nie potrzeba afterburnera i pochodnych jak do GBA) i "zasilacz".
Gameboy Micro - zminiaturyzowany GBA (ale niewiem czy jest już w Europie).
Dual Screen - Najnowsze dziecko Nintendo, wstecznie kompatybilny z GBA (czy z GBC tego nie wiem). Dwa wyświetlacze (jeden touch screen). Jakość gfx porównywalna z N64.
Wg. mnie lepiej kupić GBA SP. Bogata biblioteka tanich, bardzo dobrych gier. DS jest jeszcze zbyt drogi i nie ma za specjalnie w czym wybierać...
PS: Warto by się jeszcze zastanowić nad PSP. Scena rozwija się bardzo dynamicznie i w niedługim czasie powinny pojawić się porządne porty emu (<16bit). A najdalej za rok powstanie pierwszy mod do tej konsoli, który wybawi nas z zabawy w biosy. Z drugiej strony: jesli to jest dla dziecka to raczej rozsądniej jest kupić GBA.