Zetoxa, co chciałeś przez ten link powiedzieć?
To że Gazeta Wyborcza takim tekstem daje wyraz swej pogardy dla pewnej grupy ludzi, to widać od razu juz nawet po samym tytule. Zresztą nie tylko tym artykułem. Cóż ma bowiem ta gazeta do zaoferowania ludziom, którzy raczej są biedni, nie są jakoś bardzo przebojowi, nie mają znajomości w pewnych dobrze sytuowanych kręgach - tylko pogardę jak widać. Wszak to pismo dla bogatych, dla ludzi hołdujących poglądom liberalno-lewicowym.
Poza tym co tu ukrywac - to w pewnym sensie jest wojna na ideologie: z jednej strony postawa antykatolicka reprezentowana przez GW a z drugiej postawa prezentowana przez Nasz Dziennik i Radio Maryja. Zaistnienie tych drugich tylko uwypukliło charakter GW - pojawił sie po prostu jakiś punkt odniesienia.
Przy tym dodam że choć nie jestem pasjonatem ND i RM, to jednak zdecydowanie dalej mi do poglądów GW.
To rozważanie można ciągnąc dalej, ale po co przekonanych i uprzedzonych nie da się przekonać - ale warto dać wyraz swoim opiniom - może nieco odmiennym od tych, które są promowane w większości mediów.
Wracając do artykułu: gdyby GW potępiała jakieś czyny, ale autor dał wyraz swej pogardzie dla ludzi o odmiennych poglądach.
Miłego dnia, również dla tych co mają inne zdanie