|
Re: Czy to prawda że Athlony się kruszą i nie mają zabezpieczenia przeciwko wysokiej ...
Prawdą jest, że Athlony "trochę" się grzeją. Zabezpieczenia termicznego Athlony nie miały, ale oparte o jądro Thunderbird, natomiast Athlony XP już mają chyba takie zabezpieczenie. Zresztą ciężko jest spalic procesor (chyba, że nie zamontujesz na nim celowo radiatora).
Co do kruszenia się rdzenia procków AMD, to chyba lekka przesada. Osobiście miałem Durona, teraz Athlona i często ściągałem radiator, a jakoś nie ukruszył mi się rdzeń. Zresztą większośc znajomych też ma procki AMD i żadnemu się nie zdarzyło uszkodzic procesora poprzez wykruszenie, czy pęknięcie rdzenia. Owszem, zdarzają się przypadki trwałego zniszczenia procka, ale sądzę, że przy radiatorach, które mają baaardzo duuużą siłę docisku. Faktem pozostaje natomisat, że AMD w końcu mogłoby montowac osłony na rdzeń procesora! Zawsze to bezpeczniejsze niż odsłonięty rdzeń.
Polecają Ci w sklepach Celerona z płytą umożliwiającą późniejsze zamontowanie P4. Skoro tak, to Ci sprzedawcy powinni Ci również powiedziec, że żaden Celeron nie może się równac pod względem wydajności do Athlona (chyba że tylko MHz), pomimo, iż cena jest podobna. Po drugie, znając INTEL'a, to za niedługo wymienią podstawkę pod procesor i nawet chocbyś chciał sobie zamontowac jakiegos nowego Pentium'a na swoją płytę, to i tak nic z tego nie wyjdzie. No chyba, że jakiegos z demobilu, z okresu kiedy kupowałeś Celerona.
Pozdrawiam
|