Podgląd pojedynczego posta
Stary 23.11.2005, 09:46   #29
bgn
`

Data rejestracji: 10.08.2001
bgn niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez -Sid-The-Rat=>
ktos ma jakis link/zrodlo, ew. wykladnie obowiazujacych teraz przepisow?
od polowy pazdziernika mam wyzsze i bardzo chce miec rezerwe za tydzien bede mial w reku dyplom, i pojde z nim do wku, mam nadzieje, ze mi wbija te rezerwe

teraz pytanie - o co chodzilo osobie piszacej, ze udupia tych co teraz studia pokoncza? i o co chodzi z tymi 18 miesiacami odroczenia?
to proste - do tej pory jesli wojsko cie nie chcialo przez 1,5 roku to moglo ( ale nie musialo ) przeniesc cie do rezerwy - a teraz nie i moga cie chciec szkolic do 60 roku życia ( teoretycznie oczywiscie- bo tyle w IV RP sie nie pozyje). Pisze że moglo ale nie musialo - znam chlopaka, ktory z wyksztalcenia byl informatykiem-ekonometrykiem, pracowal na jednej z Uczelni jako asystent i po roku pracy zostal wcielony w kamasze i zadne tam pisma od rektora nie pomogly. Nie chce cie martwic Sid, ale masz dobre wyksztalcenie dla armii - chlopcow znajacych sie na komputerach , wladajacych angielskim, nie notowanych na policji za amfe i maryche armia potrzebuje, bo na ochotnika to tylko dresy sie zglaszaja z wyrokami w zawieszeniu. Armia likwiduje specjalistyczne szkolnictwo wojskowe i na wypadek wojny bedzie potrzebowala "materialu" na oficerow-specjalistow i dletego absoelwenci nie moga spac spokojnie. A armia jak armia - upierdliwa jest w sciganiu tych ktorych jakis chorazy w WKU sobie upatrzyl. Pamietam to ze swoich dawnych doswiadczen w ktorych posunąlem sie nawet do pisania raportow do szefa WKU w ktorych prosilem o zmiane specjalnosci wojskowej ( zawsze to odroczenie wyroku) ale w koncu i tak mnie dorwali.
Jedyna pozytywna strona w twoim wypadku Sid jest to, ze w stolicy podobnie wykszalconych ludzi jest jak gwozdzi, a pobor jest limitowany w okregach wojskowych - to moze cie nie drapna, ale jak bedziesz wypelnial jakies formularze to pisz ze nie potarfisz mowic w zadnym jezyku poza polskich, jesli miales jakies kolegium to pisz ,ze byles karany itp. Nie namawim cie do tatauazy na czole - ale to tez niezly pomysl
bgn jest offline   Odpowiedz cytując ten post