Podgląd pojedynczego posta
Stary 25.11.2005, 09:48   #986
Ormianin
Komandor

Data rejestracji: 29.07.2002
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez ro29
Spiskowa teoria dziejów ?? Kolega ma widać poglądy w stylu, tak nielubianego przez niego Radia Maryja - tam wyrażenie takiego poglądu jest czymś normalnym - i podejrzewam, że takie sugetie pojawiły się tam właśnie ...tylko, że po poprzenich wyborach !!!
Radio z Ryjem jest narzędziem propagandy a ja do moich wniosków doszedłem sam.
Co więcej - zastanawiają mnie sondaże poparcia. Po pierwsze, czemu się
pomyliły podczas wyborów. Po drugie, czemu teraz wyniki sondaży publikowane są prawie codziennie; gdyby te sondaże były obiektywne to przy tej ilości sondaży kiedyś ktoś sondowałby również moją opinię. Po trzecie, wyniki sondaży przeczące zdrowemu rozsądkowi, wygląda z nich że wcale nie ma osób rozczarowanych ani wynikami wyborów ani działalnością nowego rządu ani zachowaniem się największej partii opozycyjnej niczym obrażona panienka. To wszystko jest dęte i zmierza ku zbudowaniu dwupartyjnego systemu na modłę amerykańską gdzie PiS będzie przedłużeniem Partii Republikańskiej a PO przedłużeniem Partii Demokratycznej. I na modłę amerykańską innym partiom do Sejmu będzie wstęp wzbroniony, nieważne jakie miałyby poparcie. Media wpoją ludziom że te partie i tak do Sejmu nie wejdą więc nie warto marnować na nie głosu. A w rządzeniu jedni się nie będą różnić od drugich, może tym że PO nie będzie zainteresowana dupami (aborcją, homoseksualistami i innymi przejawami seksu) i dopuści do większej ilości afer, za to w środowisku PiS będzie więcej facetów o mentalności kaprali, potrzebnych do pilnowania przed aferami ale często utrudniających życie ludziom uczciwym. W USA takie też są główne różnice między Demokratami a Republikanami. Cały problem w tym że taki dwupartyjny system "się buduje", tylko nie mówmy "się" bo ktoś za tym stoi.

Cytat:
Napisany przez ro29
A w czym niby opcja pro-amerykańska jest gorsza od pro-europejskiej ? Lub odwrotnie ??
To jest pytanie retoryczne. Na tej zasadzie weźmy wystąpmy z Unii, wprowadźmy sztywny kurs złotówki i zdewaluujmy ją o 97 procent. Następnie sprowadźmy inwestorów z Chin, niech u nas postawią swoje fabryczki które będą produkowały tanie chińskie badziewie, którym będziemy zalewać Europę, będąc tańszymi od Chińczyków z uwagi na koszta transportu. Tak więc opcja pro-chińska z definicji nie jest gorsza od pro europejskiej czy pro-amerykańskiej. Opcja pro-rosyjska z definicji też nie jest gorsza, tylko że co do Rusków przekonaliśmy się już nieraz jak to z nimi jest naprawdę. Niemniej - jesteśmy w Europie a nie w Ameryce, nie w Chinach i nie w Rosji.

Cytat:
Napisany przez ro29
Przynajmniej w pewnym stopniu Ameryka ma jakieś tam zasady - których niekiedy w Europie trudno szukać. Oczywiście - tak naprawdę, to zarówno USA, jak i UE traktują Polskę jak rynek zbytu, czy po prostu problem, z którym trzeba sobie poradzić - piszę to z przykrością, ale tak mi się wydaje - widać to np. po tym, jak zostaliśmy potraktowani przez USA mimo naszego zaangażowania w Iraku, a z drugiej strony, jak jesteśmy traktowani w UE - chociażby teraz jak Rosja zaczyna traktować nas prawie jak wroga(oczywiście nie w dosłownym tego słowa znaczeniu).
Oj tak! Znam te amerykańskie zasady. Pogadaj trochę z Meksykanami (np. przez internet), przekonaj się jak kochają swojego sąsiada. Ameryka stara się jak może, jest zainteresowana żeby w Meksyku podniósł się poziom
życia żeby im tylu imigrantów stamtąd nie przyjeżdżało, w stosunkach
gospodarczych nie byłbym pewien czy to nawet Meksyk nie korzysta. Tylko że Amerykanie cały czas okazują swoim sąsiadom głęboką pogardę. To razi, to wzbudza nienawiść. Przy opcji pro-amerykańskiej może i gospodarczo być lepiej niż przy opcji pro-europejskiej ale ogólnie będziemy mniej szczęśliwi.

Cytat:
Napisany przez ro29
Będę tutaj szczery - ogólnie nie jestem jakimś wielkim przeciwnikiem Radia Maryja i TVTrwam - jest przecież wolność, demokracja i każdy ma prawo wyrażać swoje poglądy (choć jak dziś usłyszałem z ust posła LPR, niestety nie każdy ) . Aczkolwiek do zwolenników tego radia się nie zaliczam - i nie chodzi mi tutaj o jego rolę religijną - ale przede wszystkim o pozostałą część. Mam chociażby na myśli fakt, że właśnie politycy PiS zaczynają się chyba czasami liczyć ze zdaniem Ojca Rydzyka i Naszego Dziennika. I to mnie po prostu napawa ...smutkiem. Będę szczery - głosowałem na PiS, a także na Kaczyńskiego.
Ja tez. Ale czy byłoby lepiej gdyby przyszedł Rokita i nie będąc obłudnikiem - dotrzymał słowa: aby napędzić gospodarkę zabrałby biednym a dał kapitalistom?

Cytat:
Napisany przez ro29
Trzeba po prostu udzielić im kredytu zaufania. A co mi się nie podoba - i co mnie smuci ? Smuci mnie to, że ta nieformalna koalicja powstała w Radiu Maryja, że np. Marszałek Sejmu ma w wielu kwestiach zbyt skrajne poglądy. Bo niestety - sam wiem, że często w Radiu Maryja i TVTrwam mówi się prawdę, o której inni milczą.
To jest bardzo dyskusyjna teza: owszem, mówi się tam rzeczy prawdziwe o
których inni milczą. Rzeczy prawdziwe to nie znaczy prawda. Można powiedzieć że w Poznaniu policja słusznie nie dopuściła do marszu gejów;
był formalny zakaz wydany przez władze a nie jest sprawą policji rozsądzać
czy ten zakaz był słuszny czy nie. Tylko tym rozumowaniem dochodzimy do sytuacji kiedy policjant będzie stał z radarem i łapał przekraczających prędkość i jak zauważy pijaka który prędkości nie będzie przekraczał ale za to będzie jechał i po kolei taranował inne samochody to ten policjant nie zareaguje. Jemu bowiem polecono łapać przekraczających prędkość a to tym pijaku że będzie jechać to szef mu na odprawie nie mówił. Po prostu: w Poznaniu pojawili się chuligani, nieważne czy związani z wszechkretyńską
młodzieżą a czy z kibicami Arki Gdynia. I w takiej sytuacji chuligani byli
większym zagrożeniem dla porządku publicznego niż geje i to nimi policja powinna się była zająć. A że wtedy marsz gejów przeszedłby, łamiąc prawo - trudno. Jest na pewno monitoring, osoby idące w pochodzie zostałyby sfilmowane i potem można by je pociągać do odpowiedzialności za złamanie prawa. Rzeczy prawdziwe nie stanowią całej prawdy tylko jej część. Ja czasów Stalina nie pamiętam - wtedy podobno było inaczej - ale cały okres komunizmu który pamiętam, to właśnie były nie kłamstwa a półprawdy. Nawet istniała cała sztuka czytania oficjalnych doniesień - artykuł w "Trybunie Ludu" czytało się od końca, od ostatniego zdania i myślało się co też redaktor zamierzał ukryć. Czyli co? Wraca nowe?

Ostatnio zmieniany przez Ormianin : 25.11.2005 o godz. 09:51
Ormianin jest offline   Odpowiedz cytując ten post