Podgląd pojedynczego posta
Stary 24.09.2002, 21:43   #11
paput2000
lub po prostu Paput

Data rejestracji: 07.03.2002
paput2000 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Przemo1980 napisa***322;(a)

Problem dotyczy jednego przypadku. Właściwie to wcześniej zrzuciłem tylko 2 płytki, były nowe i żadnych problemów. Czyli jednym słowem zero doświadczenia.
Jednak najbardziej nurtuje mnie czy to normalne że odtwarzając płytke wszystko brzmi mniej wiecęj ok, a dopiero po zrzuceniu pojawiają się problemy.
Tak, w przypadku zniszczonych płyt może być to normalne.
Oczywiście nie wiem czy odtwarzasz oryginał w stacjonarnym czytniku czy np. w CD-ROMie. Jeżeli chodzi o stacjonarne urządzenia to mają one wyspecjalizowane sprzętowe systemy korekcji błędów o dość dużej skuteczności. Jeżeli chodzi zaś o napędy np. CD-ROM to też wyposażone są w systemy korekcji, lecz nie koniecznie wyspecjalizowane w kierunku audio. Inną ważną cechą czytników komputerowych jest zdolność ekstrakcji ścieżek audio (DAE) która w bezpośredni sposób wpływa na jakość zrzucanego materiału z idealnych oryginałów i tym bardziej z uszkodzonych. Ważne jest jakiego softu się używa, dlatego został tu przytoczony EAC który doskonale wspomaga zrzut audio, lecz w przypadku poważnych uszkodzeń nie będzie 100% antidotum. Oczywiście istnieje bezpośrednia zależność pomiędzy jakością zrzutu a jakością utworzonego w wyniku konwersji pliku wav czy MP3 - kodek nie wyprostuje powstałych wcześniej błędów.
Po za tym ekstrakcja audio jest bardziej złożonym, narzażonym na błędy procesem niż bezpośrednie odtwarzanie płyty - wynika to ze specyfiki danych audio wytłoczonych na oryginale które następnie konwertuje się do innej postaci.

Ostatnio zmieniany przez paput2000 : 25.09.2002 o godz. 09:19
paput2000 jest offline   Odpowiedz cytując ten post