Cytat:
|
Napisany przez Piotrek1985
SNES Edit - nie za bardzo wiem jak ten program obsługiwać :\
|
To program głównie do tłumaczenia romów. Aby przejść w tryb graficzny Wciśnij F4 i kliknij "myszom" w panel z napisem TIM. Program przeskanuje płytę w poszukiwaniu 4/8/16 i 24 bitowych.
Robi to tylko raz. Zapisuje offsety u siebie także po ponownym otworzeniu programu nie musisz tracić czasu na "przeliczaniu".
No chyba, że utknąłeś na samym początku. Tam wybierz obraz (np. *.bin) i zatwierdzasz enterem. Nie wybieraj tylko opcji, która wrzuca obraz w RAM (no chyba, że masz gdzieś z 1GB).
Za tydzień zrobie tutorial. Poszukaj też plugów do photoshopa obsługujących *.tim. Jest najwygodniejszy i najprostszy sposób edytowania takich plików.
Kiedy bedziesz mieć gotowy tim poprostu wkładasz go pod ten sam offfset (jeśli czegoś nie pop#$%^*&ś rozmiar będzie identyczny

i taki też ma być).
Aha: palety muszą być identyczne! Inaczej gra się powiesi. To samo się tyczy "bitowości" i kolorów pół/przejzroczystości.
PS: no to sporo Ci jeszcze brakuje. Ja mam:
adpcm1, ff8str, ff9str, psrac3, psralice, psrbm4th, psrchrono. psrcriadx, psrcstr, psrda, psrf1, psrgt, psrkowloon, psrlunar2, psrmaborosiB, psrmaborosiV, psrr4, psrseq, psrsoul, psrss2, psrstr, psrstrcd, psrtim, psrxacd, scemidi
... ale jest ich jeszcze trochę. Poszukuję takiego, który umożliwia skan pliku nie płyty.