Podgląd pojedynczego posta
Stary 25.09.2002, 22:36   #11
MichalPro
Bywalec

Data rejestracji: 24.09.2002
MichalPro w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Bardzo piątka! Tak w zasadzie to najlepszy mastering jaki można zrobić (mastering, bo czerwonych BASF/EMTEC nie testowałem). Miałem generalnie mp3 z ripem z CDA więc nie obrabiałem ich w Cool Edicie, ale jak pliczek słabszy to najlepiej tak zrobić (normalizacja w zasadzie tylko bo każdy inny efekt już lekko narusza jakość dźwięku, chociaż czasem to EQ wymagane też jest), ale jak zaznaczyłem pliki były porządne. Co do dekodowania przez Cool Edita. Można, ale jednak z testów odsłuchu to najlepiej dekoduje CDEx do wava (algorytmem Lame). Ale... rzadko kto już wyczuje różnicę między Cool'em a CDExem. Natomiast jednak będę się upierał przy zrzucaniu wavów do audio przy Nero (albo Feurio- dedykowany do audio, nie testowałem). Parę płyt zrzuciłem przy WinOnCD z wava, ale jakoś niespecjalnie to widziałem- mój player stacjonarny długo ścieżki szuka na płycie przy FF i REW, ta sama płyta w nero bezproblemowa.
Ale... tu są tak subtelne różnice jakości między Twoim sposobem a moim, że chyba nie warto o kruszyć kopii (legalnych rzecz jasna )
Przecież to i tak mp3 jest wsadowym plikiem. Czas porobić testy na kopiach dobrych cd-audio...
Pozdrawiam.
MichalPro jest offline   Odpowiedz cytując ten post