Dyskusja: problemy z DVD+R
Podgląd pojedynczego posta
Stary 05.12.2005, 23:20   #1
michael-z
Nowy na forum

Data rejestracji: 05.12.2005
michael-z w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
problemy z DVD+R

Witam,
mam problem z nagrywaniem płyt DVD+R. łącznie spalilem juz kolo 15 płyt, na "testach",były to TDK DVD+R 1-8x, takie same VAKOSS i TITANUM, oraz kilka innych, które zdążyłem już wyżucic. Próbowałem je nagrywac na LG GSA 4163B oraz ASUS DRV1608P2. w obu przypadkach problem objawial sie tak samo. Od razu zaznacze, ze dvd-r nagrywaja bez problemow.
Otoz zaczyna sie wszystko pieknie, normalnie... ale w czasie nagrywania, tak miedzy 8% a 25% postepu nagrywania, spada bufor nagrywarki/rek do 25%, jednoczesnie wszelki postep nagrywania zostaje zatrzymany. ostatnia plytka nagrywala sie 52min, znaczy miedzy ok 3minuta a 52min nie bylo zadnego postepu.
slyszalem ze jest to po prostu wina +R, ze nie wszystkie nagrywarki je poprawnie widza/zapisuja. na takim samym lg u znajomego ten problem zostal rozwiazany, niestety nie jest on w stanie powiedziec jak to zostalo zrobione: podobno w biosie nagrywarki jest opcja, aby nagrywarka płyty +R po prostu nagrywala jako -R, i nie ma co ukrywac, ten "patent" sprawdza sie w 100%. niestety, jak wspomnialem, nie wie on jak to ustawic.

pytanie moje zatem, czy ktos moze mi cos w tej sprawie doradzic? jak dostac sie do biosu nagrywarki i jak ta opcje zmienic?
ewentualnie moze ktos zna jakies inne, alternatywne rozwiazanie? (poza kupowaniem plyt -R, oczywiscie )
z gory serdecznie dziekuje za pomoc
michael-z jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online