Cytat:
Napisany przez malaczarna
a ja nie moge sie doczekac,az zaczna sie przygotowania w domu 
jak bedzie pieczenie miesa, ciast itp  i ok. 20 osob przy wigilijnym stole...
nie przywiazuje wagi do prezentow, ale do atmosfery

|
Witam !
Muszę się zgodzić - atmosfera to podstawa - i ta liczba osób ...u mnie kiedyś był max 6 - a teraz ..tylko 3
Ale wydaje mi się, że oprócz tradycji - to liczy się też to, żeby nie było takiej totalnej monotoni - tzn. rok w rok święta tak samo. Pamiętam jak z 10 lat temu Ojca brat był chory, a na dodatek Babcia przyjechała niespodziewanie - i wigilia była u Dziadka (już niestety śp.) - i mimo iż była tak trochę na szybko, w takiej niezwykłej atmosferze - to czuło się wtedy ten prawdziwie świąteczny rodzinny nastrój
I pamiętam święta - a konkretniej nastrój przedświąteczny na uczelni - to też było coś fajnego - raz na drugim roku jeden kolega na ostatni wykład przyniósł choinkę !!! Albo innego roku, gdzie dzień przed wigilią były zajęcia i na ostatnim wykładzie była już naprawdę elita - i może to dziwne - ale czuło się tą atmosferę. A pamiętam życzenia wykładowcy - m.in. na Sylwestra nie przejedźcie się - ale pić to możecie
Cytat:
Napisany przez nimal
e tam martwic... raczej nie
w koncu ja naleze do tych nielicznych ktorzy chinke ubieraja w pierwszy weekend grudnia, maluja szyby we wrozki swiateczne... na halloween zezbilem w dyni, we wszystkich swietych jezdze noca na cmentarz zeby zdjecia robic itd itd - lubie swieta i dlatego swietuje je "bardziej"
|
A mnie to nie dziwi - może poza tym ubieraniem choinki trochę za wcześnie - choć też kolega ubrał w zeszłym roku coś koło 15 grudnia..
U mnie ubiera się choinke zazwyczaj z 4-5 dni przed świętami - z tym, że stoi obowiązkowo zazwyczaj do 2 lutego !!
Wydaje mi się - nie wiem czy słusznie - że pewna część Polaków nadal nie potrafi cieszyć się ze świąt - może to wynika z tego, że np. wszystkie święta narodowe są w Polsce tak smutne ?? Dla mnie takie dekoracje, czy po prostu czerpanie radości z przygotowań świątecznych bardzo się podoba
A święta coraz bliżej .....
ro29