Cytat:
Napisany przez Rysio z Klanu
Mleko spożywane w odpowiedniej ilości zaspakaja niemal w 100% zapotrzebowanie organizmu na wapń
Wapń jest niezbędny do prawidłowego rozwoju układu kostnego (obok związków fosforu i magnezu jest podstawowym składnikiem kości), a także wielu procesów metabolicznych, np. mięśni czy komórek nerwowych. Wapń pochodzący z mleka krowiego jest najlepiej przyswajalny przez organizm ludzki - w ponad 30%. Dla porównania wapń z produktów roślinnych nasz organizm przyswaja tylko w 10-13%, czyli średnio 3-krotnie gorzej.
|
dodał bym jeszcze
Dobrze przyswajalny wapń wypijany z mlekiem zapobiega osteoporozie. Mleko zalecane jest też w profilaktyce i leczeniu schorzeń układu pokarmowego Mleko jest jednym z produktów najbogatszych w wartości odżywcze Spożywanie wyłącznie mleka i jego przetworów może ustrzec organizm przed niedoborami kaloryczno-białkowymi. Mleko jest nieodłącznym składnikiem diety. Brak mleka prowadzi do zaburzeń metabolicznych, takich jak otyłość, nadciśnienie tętnicze i zmiany miażdżycowe. Współczesne procesy przetwarzania zabijają zarazki zachowując składniki odżywcze
Musisz się bardziej postarac