Podgląd pojedynczego posta
Stary 27.09.2002, 11:17   #4
bas
MAJSTER zlotowy

Data rejestracji: 16.05.2002
bas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Jeśli chodzi o karty to mogą być SURECOME EP-320-X-R1 kosztują około 23 złotych netto(sam mam kilka, są niezawodne i chodą jak ta lala). W zależności od odległości ciągniesz albo jeden kabel i na nim huby/switche dla userów albo od h/s każdemu kabelek. Jeśli chodzi o łącze ze światem to zależy ilu userów i do czego im to łącze. Jeśli nie będzie kazy i tego typu zabawek to dla 5-6 osób jedno sdi wystarczy.

Statystyka:

U mnie jest w tej chwili 150 userów, stoimy na 2Megabitach od profutoro i sieć chodzi jak ta lala, ale kaza jest dropowana-reszta p2p chodzi. Swego czasu na naszym łączu było jeszcze 70 dodatkowych userów w tym 2 kafejki po pół mega i chodziło.

Jeśli klienci będą otwierać stronki, sprawdzać poczte, siedzieć na czacie, gg itd to dla 5-6 sdi wystarczy.
Z naszego przykładu wynika, że na 2 Megabitach można dużo. Jak oglądam statystyki to w niektóre dni ludzie wykożystują max 300Kilobitów. Przy tak dużej sieci musi być cbq bo inaczej duże pakiety nie wpuszczą małych i będzie klops.
Napisz jaki ma być abonament. Opłatę instalacyjną proponuje na 500złotych, jak chcą mieć net to i tak zapłacą a Ty będziesz miał kase na naprawy itp. Jak się rozpędzisz do innego bloku to pomyśl o dobrym switchu i ups'ie(między blokamy jest różnica faz i będzie Ci się wieszać). Jeśli chodzi o radio to tylko jak gdzieś nie możesz się przekopać. Radio jest za drogie.
Serwer proxy jak już się nauczy to daje jakieś 20%(to zależy od charakterystyki userów i wielkości sieci) oszczędności, więc warto go postawić i redirectowac porty na serwer proxy.
Od początku rób sieć 100Base T.