Cytat:
|
Napisany przez zuk4u
ok ale jaki % z tych pieniedzy pochadzacych od 'rodzicow czy innych zrodel' ludzie przeznacza na zakup filmu (zakladajac ze nie sa to duze pieniadze), ktory moga miec za calkowicie free z sieci+napisy z serwisow jak napisy.info? pozatym jak sam zauwazyles "niższe ceny = większy popyt", a obecne ceny z pewnoscia niskie nie sa
"Tylko niech oni wykonają pierwszy krok."
A poniewaz ani oni ani 'my' (spojrz na nastawienie do calej akcji osob korzystajacych z serwisow 'napisowych') nie wykonamy pierwszgo kroku to bedzie tak jak jest.
gutek film chocby stanal na glowie to i tak nie wyeliminuje napisow, bo:
a) zmieni sie sposob ich dystrybucji (p2p)
b)zostana przeniesione na inne serwery gdzie nasze prawo nie obowiazuje
(jak np thepiratebay)
ponadto nie jest pewne ze jakby nagle wszystkie serwisy napisowe zniknely to by sprzedaz filmow drastycznie wzrosla, a z tym
"Dzieje się tak nie dlatego, że żadnego z dystrybutorów nie interesuje wydanie kolekcji filmów np. Orsona Wellesa czy Aleksandra Sokurowa, a to dlatego że nikomu się to nie opłaca. Przecież każdy zainteresowany już te filmy ma w swojej kolekcji - i to z napisami polskimi. Ściągnięte z sieci. ITD..."
to jak z obietnicami przedwyborczymi... i tak by bylo jak jest
|
Poczekaj poczekaj.. bo tutaj już chyba zaczynasz mnie przekonywać, że akcja zamknięcia stron z napisami nie ma sensu, a do tego.. przekonywać mnie nie musisz

Tzn. może doszukałbym się tu pewnych możliwości zwiększenia sprzedaży, ale na pewno nie w jakimkolwiek wyraźnie zauważalnym zakresie i generalnie nie jestem przychylnie nastawiony do takiego pomysłu. Chociaż nie można również nie zauważać, że serwisom takim jak napisy.org raczej żaden zaszczytny cel nie przysługuje i generalnie można je uznać za jakiś tam sposób jeśli nawet nie propagowania piractwa, to przynajmniej.. "ułatwiania korzystania z niego". Niemniej jednak próby zamykania tych serwisów uważam za strzał zdecydowanie w niewłaściwym kierunku.
Co do jednego w każdym razie zgadzamy się na pewno - ceny powinny być niższe. Generalnie patrząc na różne dziedziny w Polsce czasami dochodzę do wniosku, że to nie ceny są za wysokie, ale zarobki za niskie (co wbrew pozorom nie jest tym samym). Jednak w przypadku płyt ceny po prostu są za wysokie.