Dyskusja: siec bezprzewodowa
Podgląd pojedynczego posta
Stary 18.12.2005, 09:25   #22
siwy417
Staly poszukiwacz

Data rejestracji: 16.03.2002
siwy417 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
OK mam nadzieje ze to rozwiaze wszystkie wasze problemy:

Co polecam:
Linksys WRT54G - niema lepszego sprzetu jesli chodzi o mozliwosci tweak ,przy pomocy nowego firmware, bez inwestowania zlotowki mozesz podniesc sile sygnalu ze standardowych 32dBm do 251dBm co daje ci prawie 900% wzrostu sily sygnalu,
Dodatklow mozliwosc urzywania WAP2 i WAP PSK oraz RADIUS no i nieszczesne WEP - jak padlo wczesniej pytanie o mozliwosciach wlamu na siec WEP to hakera przyjaciel jestes w stanie zrobic wlam w przeciagu 10 minut gdy ktos ma zabezpieczona siec tym standardem.
Odsylam do linku: http://www.remote-exploit.org/index.php/Auditor_mirrors
jesli ktos chcialby sie tym zajac na powaznie.
Linksys ma takze mozliwosc filtrowania MAC adresow, mozesz (przy pomocy nowego firmware) oddzielic siec bezprzewodowa od twojej sieci LAN innym zakresem prywatnych IP tzn 172 lub 10 lub 192 - zalezy od ciebie. Wbudowane VPN - zwiazane jest to oczywiscie ze zmiana firmware,
oraz perelka VoIP moje ulubione
Polecam firmware do Linksys-a: ALechemy 7a z Sveasoft (troche stary), Hyperwrt-2.1b1, Open WRT, ale to zalezy od ciebie,
Kod firmware Linksys jest oparty na Linuxie wiec mozesz go dowolnie modyfikowac,
By miec takie same mozliwosci musialbys zakupic router CISCO za przynajmniej 800USD czyli okolo kilku tys PLN
Udalo mi sie zgrac 2 WRT54G w jedna siec urzywajac WDS na odleglosc 12 KM
oraz anten kierunkowych o sile 16dBi

Jako klienta mozesz urzyc karty WMP54G poniewaz obsluguje WPA,

Urzyteczne programy do niezbyt "szkoleniowych" celow:
windows: netstumbler, Airsnort, Airopeek, Ethereal,
Linux: Kismet - najlepszy.

Laczac 2 kart w trybie AD-hoc najtaniej - zero bepieczenstawa !!!!!!!
Nie musisz miec zadnego switcha wystarczy twoj modem ze zlaczem rj45 router WRT54G i karta klienta WMP54G

Moze i nie zbyt tanie rozwazanie ale niezawodne i NAPEWNO rozwojowe,
Ten router jest jednym znajlepszych routerow polecam wersje 2.2 i 3.0

Ostatnio zmieniany przez siwy417 : 18.12.2005 o godz. 09:31
siwy417 jest offline   Odpowiedz cytując ten post