|
Chcesz powiedzieć że powinienem tworzyć np. przy pomocy moich programów, DVD w takiej ***8222;ściśniętej wersji***8221; a przy odtwarzaniu na TV z funkcją 16:9 można elegancko ***8222;rozciągnąć obraz***8221; i po sprawie? Nie sądzę***8230;a jeśli tak to podejrzewam że ze stratą iluś tam linii. Pamiętaj że ***8222;Ściśnięty obraz***8221; zrobił mi się po niechcianej ponownej konwersji z 16:9 do 4:3.
Przed chwilą udało mi się stworzyć, także dzięki Piotrowi 34, moje pierwsze DVD 16:9 w Ulead DVD Movie Faktory***8230; jest OK tylko trochę skromnie. Odtwarzając przy pomocy WinDVD4 menu wyskakuje 4:3 ale film jest już 16:9 czyli w 75% sukces. Nie wiem tylko jak zachowa się tel. panoramiczny (niestety jeszcze nie mam) mam nadzieje że nie obetnie mi górnych lini menu tylko jak pisze 1stwasp rozciągnie go na boki***8230;
1. Jakie aplikacje do konwersji na MPEG2 (z formatem 16:9) polecacie? Interesują mnie te z możliwością zmiany bitrate.
2. Może ktoś wie skądś ciągnąć Ulead DVD Workshop 2.0 myślę że w tej wersji już dopracowano możliwość tworzenia menu do DVD 16:9
3. 1stwasp! jak przy pomocy Premiere tworzysz menu? W której wersji jest taka możliwość?
4. Czy jest gdzieś opis jak przy pomocy Photoshopa zrobić menu?
Dzieki za dotychczasowe odpowiedzi.
L.
|