Cytat:
Napisany przez Oktawian_15
czyli moge smialo go brac do smigania po lesie  tylko czy musze go przerejstrować ?! do lasu wystarczy taki ..
aha czy las to droga publiczna ?
|
Większość dróg w lesie ma na swoim początku zakaz wjazdu , więc tam nie możesz jeździć

, te które nie mają , a nie są w twoim prywatnym lesie raczej bardziej kwalifikuje się pod "publiczne " niż nie publiczne . Fakt że nie ma na nich asfaltu nie oznacza że można odwalac samowolkę . A co do OC to aby zakład ubezpieczeń w którym jest ubezpieczony w tej chwili samochód nie przysyłał Ci żadnych upomnień , to w/g obecnie obowiązujących przepisów musisz wypowiedzieć obowiązującą w tej chwili umowę OC . Jeśli nie wypowiesz jej to za jakiś czas możesz otrzymać upomnienie .
kilka dni temu był artukuł na WP o OC . Tytułu dokładnie nie pamiętam , ale coś w stylu " podwójne ubezpieczenie:" .
Auto musisz przerejestrować w ciągu bodajże 30 dni , w tym czasie sprzedający też powinien zgłosić to w swoim wydziale komunikacji . ( dla swojego bezpieczeństwa ) . Jeśli nowy nabywca np. kogoś potrąci a nie przerejestrował auta ,a swiadek zapisze numery to poprzedni właściiel może mieć niezłe kłopoty . Miałem podobny przypadek gdy sprzedałem auto a po tygodniu nowy nabywca spowodował kolizję . Na szczęście miałem już wszystko zgłoszone w wydz. komunik. i PZU .