Cytat:
Napisany przez tomek_36
Witam!
Mam taki problem:
Podczas nagrywania płytki cd-r nagle zrestartował mi sie komp i tak przez trzy klejne próby. Pomyślałem, że coś się dzieje z nagrywarką. Poszukałem więc najnowszego biosu i wgrałem go. Po tej operacj to już wcale nie chciało się nic nagrywać. W nero wyskakiwały błędy. Zrestartowałem kompa i teraz system nie widzi nagrywarki. Próbowałem już mtkflash - wyskakuje: Port 170 Master/Slave:a0 i nic się nie dzieje, mtkwinflash - też nic. Próbowalem też wsadzić bios od 1693s, ale też się niestety nie da. Bios zmieniałem już wcześniej, ale wszystko było ok. ostatni miałem JSOB i wgrywałem JSOD no i się porobiło.
Pomóżcie, jeżeli ktoś wie co z tym zrobić. Jestem tu nowy, szukałem informacji na forum, ale żadna z tych które znalazłem nie dała efektu. Jeszcze jedno: na czym polega patchowanie?
Dzięki za ewentualną pomoc 
|
Witam , a próbowałes tak:
1. Kopiujemy plik z biosem i MTKFLASH na dyskietkę, partycje FAT lub płytę cdrw
2. Restartujemy komputer, jednocześnie trzymając przycisk eject ( najlepiej go wyłączyć całkowicie i włączyć ) tacka w Litku musi być wsunięta
3. Uruchamiamy kompa z dyskietki startowej, lub tak jak ja nie posiadam takowej, bo i po co , lecz bierzemy płytkę z windowsem 98/me i wkładamy ją do drugiego napędu (jeśli go nie posiadamy pozostaje dyskietka)
4. Wchodzimy na partycje gdzie mamy program MTKFLASH i bios i wydajemy komendę MTKFLASH x W /B /M bios.bin, gdzie x to cyfra od 1-4 odpowiadające primary master, primary slave itd. A bios.bin to nazwa biosu np.: CSOC.BIN
5. Zatwierdzamy Enterem i czekamy na zakończenie procesu flashowania.
Opis by @Ricki