Reset kompa w trakcie pracy nagrywarki
Próbowałem znaleźć odpowiedź na kilku stronach wstecz, ale bezskutecznie, toteż nowy temat zakładam. Sytuacja jest taka:
Od paru tygodni jestem posiadaczem Pioneera DVR-110DBK. Zastąpił on NECa-3540A, który zaczął wariować i wylądował w serwisie. Pionek pracuje w trybie DMA-2 na jednym kanale z nagrywarką CD TEAC W552E.
Problem:
od paru dni mam do czynienia z następującą sytuacją: Pionek np. zgrywa obraz płyty DVD na dysk, następnie prosi o czysty dysk, zaczyna nagrywać i... w dowolnym momencie nagrywania komputer się restartuje. Nie zwiesza, nie zwalnia, tylko restartuje - nie trzeba dodawać, że w połowie wypalona płyta jest ***8222;do wylotu***8221;. Nie dzieje się tak za każdym razem - na moje oko w trzech, może czterech przypadkach na 10. Czasem nagrywa do końca, a resetuje się dopiero na etapie weryfikacji zawartości nagranej płyty w Nero.
Komputer nie resetuje się samoczynnie w żadnej innej sytuacji.
Używam do nagrywania płyt Nero 6.6.0.18 i DVDFab Platinum 2.8.
Zamieniłem kolejność napędów (master <-> slave) na kanale - to samo.
TEACa wypiąłem, zostawiłem Pionka samego - to samo.
Przetestowałem pamięci MemTestem - są w porządku.
Odrzucam raczej taką opcję, że zasilacz nie wydala - config s. 754, Athlon 2800+, dysk i dwa napędy na zasilaczu NeoTEC X3800 powinien pracować bez zarzutu.
Szlag mnie już trafia, bo przecież nie po to kupuję cake***8217;a płyt, żeby niemal połowę do kosza wyrzucić. Poradźcie Państwo. Z góry za to dziękuję.
|