Cytat:
|
Napisany przez ed hunter
BTW mam taki problem jak na focie - po kurzu widać, że wali w kondensatory gorące powietrze z radiatora, spuchły a jeden zaczął już wylewać. na razie nic się nie dzieje, ale trzeba będzie wlutować nowe.
jakieś rady?
|
Oo, Soltek widze?
Niektorzy twierdza, ze kondensatory mozna wymienic (wlutowac nowe, oczywiscie nie samemu) i ze taka plyta glowna dalej bedzie dzialala stabilnie.
U mnie w Solteku SL-75DRV5 wylaly kondensatory, a objawy byly podobne do tych jakie opisuje autor topicu, czyli przez jakis czas zawieszanie sie komputera, pozniej przez tydzien wykrywal mi jakies nowe kontrolery (ktorych oczywiscie nie bylo) i probowal instalowac do nich sterowniki, co zawsze konczylo sie niepowodzeniem, i pewnego dnia podczas pracy komputera nastapil "kaput" ostateczny.
Kupilem nowa plyte glowna. Jak ktos chce, mam jeszcze ta plyte z wylanymi kondensatorami, takze moge sprzedac. Wymiana na nowe to podobno ok 20zl.
BTW w innej (starszej o co najmniej rok lub poltora roku) plycie Solteka (SL-75KAV) tez powoli zaczynaja wylewac kondensatory. Ale to sie dzieje bardziej powoli, poniewaz zauwazylem to jakies pol roku temu, a komputer dalej dziala.
Co do zwyklych zasilaczy, spalily mi sie juz 2 albo 3. Zawsze w taki sam sposob - zrobily sie baaardzo gorace, i w pewnym momencie "kaput". Poza samymi zasilaczami nic nie ucierpialo (no, moze obudowa musiala stygnac przez pol godziny).