Dyskusja: problemy z DVD+R
Podgląd pojedynczego posta
Stary 04.01.2006, 18:56   #7
drewniany
Nowy na forum

Data rejestracji: 04.01.2006
drewniany w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Unhappy

A ja mam taki problem, że moja nagrywarka (lg gsa-4163b) nie nagrywa plyt dvd+r.
W alcoholu wyskakuje mi, że nie obsługuje formatu dvd+r, w nero express wyskakują komunikaty:
Błąd zapisu!
Nie można wykonać polecenia Zakończ w trybie DAO!
Próbowałem nagrywać na emtec dvd+r 8x.
Zresztą do tej pory w ogóle nie próbowałem nagrywać na dvd+r, bo jakoś nie miałem okazji, tylko ostatnio kumpel przyniósł płyty z filmami na dvd, żeby mu przegrać.
Nagrywarka jest na Secondary IDE channel na master, dma on, autorun on, firmware A102 i wyświetla, że jednak obsługuje format dvd+r/rw (za nero info tool). Nie bawiłem się w aktualizowanie biosu, bo się nie znam i boję się, że mogę coś uszkodzić. Kupiłem ją dość dawno, prawie rok temu i jeszcze ma rok gwarancji, ale może da się coś zrobić zamiast dawać ją do serwisu.
Proszę o pomoc i z góry dziękuję.
Na tej samej taśmie, co ta nagrywarka mam jeszcze drugą nagrywarkę cd-r/rw liteona, ale nie sądzę żeby to stanowiło problem.
Nero Info Tool wykrył jeszcze, że nie było zainstalowane systemowe ASPI, w nero express było, to sciągnąłem z neta systemowe i zainstalowałem i teraz pokazuje się komunikat "ASPI installation is corrupted". A biosu chyba nie zaktualizuję i tak, bo mam nagrywarkę w wersji oem.

Ostatnio zmieniany przez drewniany : 04.01.2006 o godz. 20:13
drewniany jest offline