Podgląd pojedynczego posta
Stary 05.01.2006, 12:38   #5
Arepo
Guru

Data rejestracji: 01.10.2004
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Jabba the Hutt
Skoro legitymowałbyś się wpłatą to może (oprócz programów) filmy w xvid i muza w mp3, na Twoim HDD, ogladane przez Ciebie byłyby legalne ?
Gdyby tak było to OK, ale oznacza to właśnie uznanie tych plików za legalne, co jest po prostu niemożliwe. Wyobraźmy sobie jednak, że ustawa mimo wszystko zostaje zmieniona, ludzie płacą podatek i po pewnym czasie z różnych powodów (zmiana rządu, naciski koncernów płytowych i firm antypirackich itp.) zostaje zmieniona. Kto płacił staje się od razu wiadomo kim ...

Cytat:
Napisany przez Jabba the Hutt
Ścigano by giełdę itd. W końcu xvid i mp3 to kopie niepełnowartościowe (jakby na to nie patrzeć) w stosunku do DVD z okładkami.
Zgadzam się, czerpanie zysków, a użytek własny to zupełnie inne kwestie, dziwię się, że tak dużo ludzi nie widzi między tym żadnej różnicy. Naturalnie, że to co jest skompresowane jest niepełnowartościowe i dlatego to co mi się podoba zawsze kupuję w oryginale.

Sprawa pobierania plików w sieci musi zostać jednak jakoś rozwiązania. Nudzi mnie już wyzywanie się od przestępców, złodziei itp. , tyko dlatego, że ktoś sobie ściągnął jakąś trudno dostępną płytę, albo by sprawdzić czy warto ją kupić. To wszystko jest chore. Ostatnio ludzie zastanawiają się już nawet czy można nagrywać sobie filmy na magnetowidzie VHS - byłem świadkiem rozmowy w autobusie ...

Sam pomysł podatku nie jest taki zły, ale wymaga praktycznie nierealnych rozwiązań prawnych.

pozdrawiam

edit: No i jeszcze kwestia płacenia, w naszym kraju obowiązuje zasada, czego nie muszę tego nie płacę, a ponieważ sam internet jest już bardzo drogi w stosunku do naszych zarobków to niewielu pewnie go dobrowolnie wniesie - mimo, że oznaczałoby to pogodzenie się z prawem.

Ostatnio zmieniany przez Arepo : 05.01.2006 o godz. 12:46
Arepo jest offline   Odpowiedz cytując ten post