mam mobo asusa (tuls2-c).
jak masz winde milenium albo xp to baw sie dyskietka startowa od 98 jak radzi Sebastian997. jak masz winde95/98 to rob to z hdd (ja tak zawsze robie i mam pewnosc ze hdd nie ma badow a na dyskietce moga byc).
co do aflasha (aflash.exe) to jest duzo prostszy niz awdflash.
plik *.awd i program aflash musz byc w tym samym katalogu (dyskietka lub hdd).
przed flashowaniem zresetuj ustawienia w biosie (load setup defaults albo bios - nie pamietam ktore wprwadzaja defaultowe ustawienia)
uruchamiasz aflash i masz do wyboru 2 opcje - save i flash.
wybierasz save i podajesz nazwe dla starego biosu (np. old.awd lub old.bin - rozszerzenie nie ma znaczenia bo sa to pliki binarne).
po zrobieniu kopi wybierasz druga opcje (flash lub programe - nie pamietam bo robilem to z miech temu), podajesz nazwe nowego pliku i prog zapyta sie czy napewno, mowisz mu ze tak (chyba literka 'y') i czekasz parenascie sekund (nie wolno wylaczac kopmpa).
jak zobaszysz komunikat flash succesfull to wychodzisz z aflasha (spyta sie czy jeszcze raz programowac y/n - wybierasz 'n').
pozniej wchodzisz do biosu i 'load setup defaults' - save i reset.
wchodzisz jeszcze raz do biosu i ustawiasz wszystko jak ma byc i save i reste i jest ok.
druga sprawa - po co uzywac awdflasha jak masz aflasha na plytce od mobo
co do aflasha to jest fajny - mam mobo asusap5a - chipsel ali.
dostalem kostke do przeprogramowania od shuttle (kt133) - po uruchomieniu na moim oryginalnym biosie i wlozeniu kostki od shuttle - aflas bez problemu go przeprogramowal
pzdrwm Nikita_Bennet
|