Cytat:
Napisany przez Wawelski
Czy wiesz, że filmy na DVD są skompresowane? I to dosyć starym kodekiem - mpeg2. Gdyby materiał źródłowy skompresować od razu divxem czy xvidem (niestety, przy rekompresji ZAWSZE tracisz na jakości) to przy kilkakrotnie mniejszym pliku miałbyś zauważalnie lepszą jakość?
|
Użyłem niefortunnego/nieprawidłowego zwrotu, oczywiście wiem, że materiał na DVD jest również skompresowany

. Zresztą gdyby każdy plik skompresowany był niepełnowartościowy to dotyczyłoby to również np.: wav-a spakowanego zip-em

.
Chodziło mi o pliki wykonane w sposób amatorski w mocno stratny sposób (widocznie lub słyszalnie), których pełno w sieci. Najczęściej są to marnej jakości pliki *.mp3 i filmy z niskim bitrate-m.
Kompresja mpeg-2 zapewnia moim zdaniem jakość, której w większości przypadków nie trzeba komentować, czyli jest po prostu bardzo dobra. Przeważnie nie ma żadnego porównania do filmów ściąganych z sieci. No i kupując oryginał wiem, że wykonują ją (w większości przypadków) profesjonaliści i jakość będzie bez zarzutu. Osiągnięcie takiej jakości samemu (nawet mając świetny materiał wyjściowy) jest praktycznie niemożliwe. Ileż to razy padało pytanie typu : na oryginalnych płytach DVD obraz jest świetny, a jak sam kompresuję to kolory nie takie, kwadraty latają, film się zacina itp. ...
Kończąc te wypociny napiszę, iż nie wydaje mi się, aby film w XviD czy DivX, miał dużo (zauważalnie) lepszą jakość przy kompresji od razu ze źródła, niż mpeg-2. Przerobiłem to kilka razy przy robieniu filmów z kamery DV.
pozdrawiam
edit :
Cytat:
Napisany przez Wawelski
A co do różnicy w jakości (pomijam już możliwości kodeków) - weź sobie jakiś materiał z kamery cyfrowej i skompresuj do mpeg2 i do divx albo xvida - idę o zakład, że przy 2x mniejszym pliku divx/xvid i tak większość zapytanych osób stwierdzi, że ma lepszą jakość od mpeg2.
|
No więc właśnie, to co już pisałem wcześniej, jeśli wiesz jak dobrze posługiwać się kodekiem mpeg-2, wychwycenie dużych różnic byłoby sztuką dla sztuki. Szczególnie jeśli materiał z DV ma 1 godzinę i nagrywasz to na 1 płytę DVD-5.