Cytat:
|
Napisany przez Grzegorz_n
sprawa jest taka... mam ściagniętych trochę mp3. Jedne są głośniej, drugie ciszej, jedne ważą wiecej, a inne mniej. Pomyslałem, że wyrównam ich głosność.
|
MP3Gain nadaje się do tego celu wyśmienicie, gdyż nie normalizuje pliku audio do wartości dźwięku o najwyższej amplitudzie (peak normalization), ale zwiększa ogólny poziom nagrania (RMS power), czyli procentową wartość poziomu głośności w stosunku do sygnału maksymalnego. Daje to taki efekt, że rzeczywiście wszystkie utwory mają taki sam (odbieralny ludzkim uchem) poziom głośności.
Obsługa programu jest bardzo prosta i nie powinieneś mieć z nią problemów.
Cytat:
|
Dodatkowo mają różny bitrate, a przez to inną wagę. Dla odtwarzania z dysku, nie ma to większego znaczenia ale dla odtwarzacza mp3 już tak.
Wiadomo, że jakość w 128 jest kompromisem i powszechnie stosowana więc można je wszystkie hurtem "przelecieć" na 128 lub 160, 192.
|
Ja bym nie zmieniał bitrate-u, gdyż :
1) Zamiana z niższego na wyższy nie ma sensu.
2) Rekompresja pogorszy jakość.
3) Wolę 1 album w lepszej jakości niż katować słuch paroma w kiepskiej.
Cytat:
|
Nawiasem mówiac (pisząc), to jak Ty uważasz ile bitrate jest ok 
|
Wszystko zależy od tego z jakim materiałem muzycznym, sprzętem odtwarzającym i ludzkim słuchem mamy do czynienia. Dla Ciebie może to być 128 kbps, dla kogoś innego 160 czy 192 kbps. Ja odpowiem od siebie, że maksymalnie największy

.
Cytat:
|
Zapytam jeszcze o jedno... czy po dokonaniu dekompresji pliku mp3, który był wcześniej skompresowany na np. 128, można go ponownie skompresować na np 240 chcąc w ten sposób podnieść jakość nagrania 
|
Można, ale jakość się nie poprawi, w związku z tym nie ma to najmniejszego sensu ...
Cytat:
|
Dekompresja mp3 jest do jakiego formatu 
|
Jest do formatu
WAV.
Cytat:
|
A przy okazji... znasz się trochę na formatach i rozszerzeniach plików filmowych 
|
Jeśli zadasz jakieś pytanie to się przekonamy

...
pozdrawiam