Aleś zadał pytań, cóż sam się prosiłem hehehe ...
Cytat:
Napisany przez Grzegorz_n
W tym również trochę się gubię - np w avi. Jeden plik jest w DivX i ma rozszerzenie avi, inny XVid i również ma rozszerzenie avi, a ja przechwytuję obraz za pomocą iuVCR - kodek M-JPEGi też mam avi.
|
Format avi ***8211; to mulitformat, gdzie video może być skompresowane różnymi kodekami np.: Huffyuv, DV, DivX, XVid, MJPEG itp., lub być wcale nieskompresowane (bardzo duża wielkość).
Cytat:
Czy używa się wcześniej wymienionych kodeków i zapisuje do mpg lub mpeg 
|
Zasada jest taka - wszystko na wszystko można przerobić, musisz mieć tylko odpowiednie kodeki i soft. Przykładowo, do przeróbki filmu skompresowanego DivX-em na mpeg będziesz potrzebował tych 2 kodeków i jakiegoś programu np.: TMPGEnc (który zresztą sam w sobie jest kodekiem mpeg).
Cytat:
Od czego zależy rozszerzenie, jak to się ma do jakości obrazu i dźwieku 
|
Zazwyczaj od typu kompresora jak również sposobu kompresji, poczytaj :
MPEG ,
AVI.
Cytat:
Np. chciałbym nagrać na nośnik film z rozszerzeniem mpg i odtwarzać go w stacjonarnym DVD nie czytającym DivX-a, ale nie wiem czy tak można.
|
Pewnie, że można, choćby
TAK. Są też dużo prostsze metody, ale dające znacznie gorsze rezultaty np.: za pomocą programu WinAVI Video Converter.
Cytat:
Pobieranie filmów...
np. jeden jest w avi inny w mpg, jeszcze inny w mpeg - który lepiej sciągnąć jeżeli chodzi o jakość obrazu / dźwięku  Co robić z koncertami jeżeli dostępne są w avi i mpg i mpeg - tutaj zdecydowanie chodzi o jakość dźwieku.
|
Mpg i mpeg to to samo. Lepiej ściągać pliki *.avi, gdyż obraz i dźwięk są przeważnie lepsze niż w mpeg. Sprawa wygląda inaczej jeśli mówimy o standardzie DVD (czyli plikach *.vob, które też są mpeg-ami jeśli chodzi o video), ale ich wielkość jest dużo większa niż skompresowanych za pomocą DivX czy XviD.
Cytat:
Gdzie można trochę na ten temat przeczytać, czy ktoś to opisał w przystępny sposób 
|
Polecam nasze forum i dział DVD/VCD oraz opcję
szukaj, za pomocą której zresztą znalazłbyś odpowiedz na wszystkie zadane tutaj pytania ...
pozdrawiam