Witam !
Cóż, popularna cyfra coraz bardziej zdobywa świat ...
A tak na poważnie - co do decyzji Nikona - skoro popyt znacznie zmalał, a sprzedaż aparatów cyfrowych rośnie - to nie dziwię się. Aczkolwiek - jak powiedziano w tym materiale w TV - dwa modele jeszcze będą produkować.
A co do przyszłości - raczej wątpię aby w bliskiej perspektywie zaprzestano produkcji filmów - popyt na nie mimo wszystko nadal jest - i to z różnych względów - zarówno kupują je pasjonaci, profesjonaliści itd. - ale też Ci którzy mają aparat, a nie stać ich ani na cyfrówkę, ani do tego komputer.
Oczywiście, ze względu na słabnący popyt, sytuacja może się zmieniać - ale prawdziwy zmierzch fotografi analogowej nastąpi nie wcześniej niż za 15-20 lat.
Sam mam cyfrówkę - niestety niezbyt dobrą (dziś próbowałem zrobić zdjęcie choinki - i nieciekawie to wyszło mimo kilku prób) - ale ma to jednak wiele zalet - przede wszystkim minimalizacja kosztów eksploatacji, szybkość otrzymania wyniku itd.
Natomiast co do wspomnianej tutaj kwestii taśm VHS i kaset. Tutaj mam mieszane uczucia. Dla mnie zarówno CD i mp3 - mimo swoich zalet - nie wywołują mojego entuzjazmu - choć mimo wszystko ostatnio coraz więcej z nich słucham muzyki

. Taśma - mimo swoich wad - ma też zalety - i sam marzę o jakimś naprawdę dobrym magnetofonie - ostatnio oglądałem takie na Allegro - i można już nabyć w niezłej cenie. A co do VHS - trudno mi się wypowiadać - bo jedyne co posiadam to zwykły odtwarzacz (co prawda ostatnio bardzo rzadko używany) - ale kiedyś marzyłem o magnetowidzie - i mam nadzieję, że te marzenie jeszcze się spełni.
Pozdrawiam
ro29