|
Nie wiem czy magnetowid to taka swietna sprawa... Nie wiem czy znasz kawalek historii zapisu kasetowego dla uzytkownika domowego... Zarpezentowano swego czasu trzy technologie : SONY BetaMAX, JVC VHS i PHILIPS VTR. W kazdym razie jak to zwykle bywa - wygral najgorszy jakosciowo VHS. Ludzie szybko pozalowali decyzji tego ekonomicznego wyboru, ale Sony odwrocilo sie od nich i zaczelo pracowac na d swoim innowacyjnym mimo wszystko systemem. Doposazono go w mozliwosc zapisu sygnalu w trybie komponentu roznicowego (sygnaly luminancji i chrominancji przesylane odrebnie, jednak w przeciwienstwie do komponentu uproszczonego sygnal chrominancji wysylany byl w postaci Y, R-Y, B-Y, a nie jako pojedynczy sygnal, co pozwolilo uzyskac o wiele wyzsza jakosc obrazu). Nie trzeba bylo dlugo czekac az system dopieszczono do maksimum - wyposazono go w mozliwosc zapisu sciezki ze zmienna modulacja czestotliwosciowa (FM). Tak narodzil sie najdoskonalszy analogowy standard, jaki kiedykolwiek wymyslono - BETACAM SP, i do niedawna praktycznie wszystkie telewizje pracowaly na "betach". W wielu z nich ma to miejsce nadal - nie kazdy ma pieniadze na zmiane infrastruktury na cyfrowa. Sam marze o zakupie magnetowidu B-CAM, jednak ceny skutecznie sprowadzaja mnie na ziemie... Chcialem Ci tylko uswiadomic jak ulomny jest VHS i dlaczego nie warto sie nim interesowac - daje zalosna jakosc obrazu (nie poprawila nawet proba rozwiniecia standardu przez JVC - tzw. standard S-VHS), ulomny i slabo znormalizowany dzwiek (zastraszajacy poziom szumow) i jest relatywnie podatny na uszkodzenia mechaniczne. Dlaczego wygral? Byl tani... Blah, ohyda...