a dziekuje
na copytodvd troche mi zalezalo ze wzgledu na blindwrite jakas stara wersje z ktorej kiedys korzystalem, ale chyba powroce do nero w wersji 6, ktora nigdy nie sprawiala mi zadnych problemow
wymienione przez was programy oczywiscie sprawdze
wlasciwie nie wiem skad mam dziwne problema z nagrywaniem
moja nagrywara to lg gsa 4120B z tego co czytalem nie jest to totalny szit ale calkiem fajna wypalarka, postanowilem wymienic bios na nowszy (chcac sprawdzic czy czas dostepu moze sie nieco zmieni) poczatkowo mialem bios w wersji A100 a wiec chyba pierwszy jaki w ogole powstal do tej nagrywarki
zmienilem bios na A115 (oficjalny) oraz A117 (nieoficjalny) i w zasadzie tak samo dobrze oba biosy spalaja HOŁKI (-:-) zazwyczaj problem przy zapisywaniu obszaru lead out pod koniec nagrywania albo blad kalibracji lasera czy cus (w trakcie nagrywania delikwenta), glupio postapilem gdyz nie zrobilem buckup'u starego biosu. z drugiej strony piec holkow dvd jakie spalilem kuzynowi wygladalo inaczej niz te ktore wypalaly sie wczesniej dobrze na starym biosie. acha wlasciewie hołki uzywane sa przez moich znajomych jako jednorazowe nosniki danych (czyli aby nagrac i przezucic na dysk komputera a czy plyta wytrzyma probe czasu to juz nie jest dla nich wazne) osobiscie sam nagrywam na plytach tdk 8x z predkoscia 4x i w sumie problemow zadnych nie zanotowalem. szkoda tylko ze na stronie lg nie ma biosu w wersji A100 chyba dopiero od A104 mozna sciagnac wiec moze ten wypadlby calkiem niezle. co do wersji A100 to poszukam na necie.
wczesniej moglem zapodac UT w trakcie nagrywania puscic na raz trzy playery audio z inna piosenka (takze proc mial co robic i twardy tez) i plytka nagrywala sie idealnie. niestety stare dobre czasy minely

a wracajac do nero 7 zauwazylem ze odpala mi sie przy starcie systemu proces NMBgMonitor. co to za proces?? czy jest niezbedny podczas nagrywania plyty??
i jeszcze takie pytanko male czy adobe proponuje uzytkownikom jakis swoj program do nagrywania danych??