Podgląd pojedynczego posta
Stary 18.01.2006, 23:50   #10
ro29
Guru

Data rejestracji: 27.01.2005
ro29 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witam !
Bardzo dziękuję za wszystkie wypowiedzi, które się pojawiły !!
Szczególnie @MaciejT - za wnikliwą analizę operatorów i ich ofert pre-paid.

Na pewno prawdą jest, że telefon swoje wady ma - tylko można by zadać pytanie - czy w tym przedziale cenowym dostanę telefon lepszy (bogatszy w opcje itd.). No może z dłużej trzymającą baterią - bo akurat ten model ma rzeczywiście małą.
Oczywiście zostają zestawy startowe - ale tam jednak za podobną kwotę mam - przyznacie sami - telefon ogólnie jeszcze bardziej prosty ??
Chyba, że ktoś mi zaproponuje coś - pewnego - lepszego lub zbliżonego w tym zakresie cenowym

W sumie nie napisałem - co może powinienem zrobić w pierwszym poście - do czego będę go głównie wykorzystywał. Otóż - po pierwsze - nie mam jakiś specyficznych planów (mam na myśli, że np. głównie sms'y czy rozmowy itd.).
Po prostu planuję go kupić, bo czasem się przyda - aby zadzwonić, że się spóźni człowiek i te podobne sytuacje - mając komórkę, nie trzeba szukać już automatu TP (który w przypadku bardzo krótkich rozmów jest dziś droższy !!).
Ogólnie - na dzień dzisiejszy (w przyszłości może się to zmienić) - raczej będę mało dzwonił itd. - więc patrząc na operatorów - raczej zwracam uwagę na ważność konta itd. - co nie oznacza, że ceny są nie ważne.

Co do Simlocka - konkretna oferta już się pojawiła ...

Teraz kwestia bramek internetowych - jedni chwalili IDEe, inni ERę. Ja powiem tak - ponieważ u mnie bramka Plusa zawsze działała (a jak widać u niektórych nie) - dla mnie to była i jest najlepsza bramka z dostępnych. Co prawda - dziś już ograniczona jest jej funkcjonalność - ale nadal można wysyłać bardzo prosto wiadomość składającą się z max 2 sms'ów (kiedyś było to 5 !), co ważniejsze - można zdefiniować datę i godzinę wysłania (używałem to nie raz i zawsze działało). Bramka może nie idealna - np. ostatnio sms dotarł po 5 godzinach - ale to był wyjątek (pomijam oczywiście wigilię - wiadomo ...).
Co do pozostałych bramek - w porządku jest bramka IDEA/Orange - aczkolwiek brak tu definiowania czasu wysyłki, dużo reklam, bardziej zakręcona obsługa. Zaletą - możliwość otrzymania odpowiedzi. Z tym, że wadą jest, że w Idei, odbiorca sms'ów z Internetu musi mieć tą funkcję włączoną.
A bramka ERA - kiedyś było jeszcze w miarę - choć tylko raz udało mi się z niej skorzystać (te obrazki na mail'a itd. ) - ale teraz - masakra - praktycznie nie można z niej skorzystać nie mając komórki więc można uznać, że jej nie ma.
I @MaciejT - nie za bardzo rozumiem, te rejestrowanie kont na rodzinkę itd. ??

A podsumowując - sam już nie wiem czy brać ten telefon, czy nie. Chyba jednak trochę bardziej skłaniam się ku tym wypowiedziom - że mimo jego wad - to jak na pierwszy aparat będzie ok
Szkoda tylko, że dość drogie ma takie elementy jak bateria itd.
Oczywiście nie wiem jeszcze jaka będzie jego cena - jutro może się okaże.

Z tym, że jeśli go nawet kupię - to dopiero będę miał dylemat (jeśli uda się szybko zdjąć Simlock'a) - jaki pre-paid wybrać ....

Pozdrawiam wszystkich
ro29

Ostatnio zmieniany przez ro29 : 18.01.2006 o godz. 23:54
ro29 jest offline   Odpowiedz cytując ten post