Ja kupiłem HP ScanJet 3300 C okazyjnie, za 199 zł z Real'a. Niby po nazwie można stwierdzić, że jest to model lepszy od 2200 C (wyższy numerek), ale tak naprawdę to jest to przestarzała konstrukcja - NIE polecam tego typu staroci.
Gdy będziesz wybierał skaner, to raczej nie patrz na maksymalną rozdzielczość - zwykle wszystko powyżej 300 dpi jest wystarczające, a 99 % skanerów posiada rozdzielczości 1200 dpi i wyższe. Moim zdaniem powienieneś się skoncentrować na jakości otrzymywanych skanów, oraz na szybkości trwania całego procesu.
Do wyboru masz dwa typy skanerów: CIS (Contact Image Sensor) oraz CCD (Charged Couple Device, czy jakoś tak). Pierwszy układ jest wykorzystywany w lekkich i przenośnych skanerach - skaner jest przez to bardzo cienki, ale jak wskazuje nazwa technologii, skany muszą mieć kontakt z powierzchnią sensorów, gdyż inaczej skan będzie ciemniejszy w miejscach oddalonych od sensorów (czyli nie nadaje sie do skanowania obiektów 3D). Natomiast skanery CCD to wielkie pudła, co umożliwia zastosowanie innego układu optycznego, który nie wymaga bezpośredniego kontaktu ze skanem (można skanować obiekty 3D) - technologia CCD ma też mnóstwo innych zalet. Ja stawiam na CCD - obecnie najpopularniejsze.
Jeżeli chodzi o prędkość, to jest ona dosyć istotna - różnica 10 sekund w prędkości skanowania to bardzo dużo. Zorientuj się ile trwa wykonanie podglądu, wstępne skanowanie, skanowanie pełne itp. - wszystko zależnie od rozdzielczości. Wg. niepotwierdzonych informacji, skanery HP z górnej półki zapewniają podgląd obrazu w trybie rzeczywistym - wydaje się interesujące, choć nie wiem, czy to prawda.
Ostatnio zmieniany przez ZiP : 03.10.2002 o godz. 22:44
|