|
Dziwne trzaski
Ostatnio nabyłem nagrywarkę DVD z możliwością wypalania płyt CD/RW (Lite-On). Płyty DVD-+R/RW, CD-R wypala bez problemów. Wypaliłem na niej też kilka płyt CD-Audio, lecz zauważyłem coś dziwnego i niepokojącego mnie. Mniej więcej od połowy płyty lub od końcowych ścieżek (pierwsze kilka ścieżek jest w porządku) utwory dziwne trzeszczą tak jakby następowało delikatne przewijanie utworu. Wypalałem z MP3, które nie posiadają takich objawów. To trzaskanie występuje tylko podczas odsłuchu płyty w stacjonarnej wieży (Samsung sprzed parunastu lat). Podobny objaw występuje u znajomej (sprzęt trochę nowszy, ale ma około 5 lat). Trzaski nie występują podczas odsłuchu płyt w nagrywarce, którą płyty audio wypaliłem, w nagrywarce CD/RW Lite-On, którą poprzednio posiadałem, nagrywarce CD/RW LG ani w stacjonarnym odtwarzaczu DVD. Nie zdarzyło się to na jednej płycie CD-Audio, lecz na kilku (wyklucza to chyba jakieś uszkodzenie lub wadliwą płytę) - od lat wypalam na tych samych płytach TDK z najniższą możliwą (dostępną w NERO) prędkością x8. Czy jest to związane z błędem wypalenia płyty, uszkodzeniem nagrywarki DVD, czy też raczej leciwym już sprzętem do odsłuchu CD-Audio? A może jeszcze z czymś innym? Proszę o sugestie.
|