Posiadam od 2 tygodni LG 4166B i jest super (w przeciwieństwie do 4167b która robi jaja) ostatnio płyty ligth scribe kupiłem po 2,20 zł więc cena jest bardzo ok. Co do nagrywarki na razie wypalała poprawnie wszystkie płyty DVD (Verbatim, TDK, Imation, BASF) oraz CD (Sony, Esperanza, Dysan, Verbatim) jakie uzywałem nigdy nie wypadł błąd. Co do zapisu napisów i obrazków do tego słuzy Nero żadne tam Power dvd czy inne, trzeba zainstalować sterowniki żeby komputer wiedział co ma tak sądzę, dlatego niektorzy maja problemy. co do napisów - wypalałem na razie najmnijesze Arial 10pt widać bardzo wyraźnie. Z obrazkami jest gorzej, nawet wypalenie na jakosci best (sa do wyboru 3) prowadzi do uzyskania obrazow cienkich jak kawa zbozowa. Jest za to jeden myk mozna to samo wypalic po raz 2 okazuje się że płytka na wewnętrznej krawędzi ma szereg "kresek" które jak się domyslam służą do pozycjonowania płyty, działa ekstremalnie dokładnie do dziesiątych częsci mm. Przy wypalaniu du zych ciemnych obrazów pojawia się minus w postaci widocznych koncentrycznych scieżek (a'la vinyl) i tak chyba zostanie poki co. Nagranie góry w najlepszej jakosci trwa ok. 30 minut. Ja preferuje dwukrotne nagranie w opcji pośredniej co trwa mniej wiecej 40 min i wtedy wygląda to juz bardzo ładnie. Jeszcze jedna rada wszelkie obrazki powinny być mozliwie jak najbardziej kontrastowe, jak najmniej szarzyzn, polcieni bo sie bedzie zlewać, trzeba podciagnąc kontrast i jaskrawość np w corelu i dopiero wtedy wypalac, patrzac na to co widzicie na preview w mozgu należy obniżyć nasycenie o polowe bo taki wyjdzie na prawde efekt z nagrywary. Reasumując napęd jest cichy, ma bardzo szybki czas dostępu do płyty, radzi sobie bez problemu z DVD 16x, no i wypala napisy. Choc trwa to strasznie długo to dla mnie warto wygląda to fajniej niz pisak, mozna zmioeścić dużo więcej tekstu i mozna się pobawić dla wszystkich gadżeciarzy jak znalazł. Bardzo polecam tę nagrywarkę (4166B) poki co NIE MA Z NIA ZADNYCH PROBLEMOW sie ma, jesli sie cos zmieni dam znać
|