Podgląd pojedynczego posta
Stary 29.01.2006, 18:08   #42
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
A ja mam to gdzies ze akurat urodzilem sie tutaj. Przeciez nie wybieramy tego gdzie sie rodzimy, jest to nam jakos przypisane. Rownie dobrze moglbym urodzic sie (jak kazdy z was) w Chinach, w Rosji, w Niemczech, USA, RPA ... i jakos nie wyobrazam sobie ze z tego powodu mialbym byc mniej lub bardziej dumny. Zreszta dumni moga byc ludzie ktorzy dokonuja wielkich rzeczy, nie widze powodu do tego zeby dumni mieli byc ludzie ktorzy te wielkie rzeczy konsumuja.

Mi sie natomiast wydaje, ze niezaleznie od tego jak bardzo bedziecie mowili jak to jestescie dumni, to jednak ogolnie (wbrew pozorom) Polacy slyna raczej ze swojej pokory. Nie wyobrazam sobie zeby Polacy tak jednostronnie odnosili sie do tragedii np. w USA. Oczywiscie pojawilyby sie napewno jakies glupie komentarze, jednak bez watpienia bylyby one w mniejszosci i bylby ripostowane. Polacy podejrzewam wykazaliby sie wiekszym zrozumieniem. Ja uwazam ze pokora jest cnota, a duma wada.

To wlasnie przez autorow tych komentarzy przemawia duma, wrecz pycha. Najgorsze jest to, ze sa to kometarze ewidentnie klamliwe, jak chociazby ten: http://news.messages.yahoo.com/bbs?a...7138459&mid=39
Poza tym przesmiewczy ton wiekszosci komentarzy jest po prostu zenujacy i nie ma tu nic do rzeczy duma tego czy innego narodu, tylko glupota, a dokladniej jej skladowa, czyli brak szacunku dla zycia, o co amerykanie bardzo zabiegaja, ale jak widac bardzo wybiorczo.

Natomiast rowniez uwazam ze sama katastrofa w Polsce stala sie bardziej faktem medialnym niz dotkliwa katastrofa i pewnie znajdzie sie kilka osob i instytucji, ktore na tej tragedi zrobia kase.
pawelblu jest offline   Odpowiedz cytując ten post