Podgląd pojedynczego posta
Stary 30.01.2006, 00:58   #3
ro29
Guru

Data rejestracji: 27.01.2005
ro29 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witam !
Cytat:
Napisany przez pawelblu
Wydaje mi sie ze paja zwrocil uwage na ciekawa rzecz. Chodzi o pewien relatywizm w przykladaniu uwagi do zycia ludzkiego. Jednak zgon nawet wiekszej liczby osob ale rozlozony w czasie i w roznych miejscach (typu wypadki drogowe, czy zamarzniecia) sa traktowane jedynie jako sucha trzeciorzedna informacja, natomiast z tego wydarzenia zrobiono istna tragedie grecka ktora nastawiona jest na wywolanie u widza katharsis. (...)
Dużo w tym prawdy. Oczywiście jest to wielka tragedia - i patrząc na tego typu wypadki - to jak słusznie zauważył Prezydent - ostatnia tak wielka wydarzyła się w 1987 roku - była to katastrofa lotnicza w lasach kabackich (pamiętam to z dzieciństwa, bo było to chyba dzień lub dwa przed moją I Komunią św.).
I co ważniejsze - tutaj w przeciwieństwie do części wypadków np. komunikacyjnych - Ci ludzie którzy zginęli, zostali ranni itd. - nie mają w tym żadnej winy - jedynie to, że - jak to się mówi - znaleźli się w nieodpowiednim miejscu, o nieodpowiedniej porze ... I jest to wielka tragedia.
Natomiast prawdą też jest - jak w cytowanym fragmencie napisał @pawelblu - że sprawa została bardzo mocno nagłośniona - może to i dobrze - ale z drugiej strony, w pewnym momemcie widać już w tym lekką przesadę. Tak samo z żałobą narodową - owszem - jestem za - ale żeby aż na 3 i pół dnia ??
Oczywiście sama postawa władz raczej zasługuje na pochwałę - jest na pewno lepsza niż to bywało w przeszłości - ale w sumie tak to powinno być.
Co do zaś samej akcji ratunkowej trudno mi (jak większości) to oceniać - szczególnie że pewne "niuanse" wyjdą dopiero na światło dzienne wkrótce - aczkolwiek wydaje mi się, że uwzględniając polskie realia - była naprawdę nieźle zorganizowana - w miarę szybko i sprawnie.

Cytat:
Napisany przez Stef
teraz widac oszczedzanie jak tylko mozna na konstrukcjach. kazdy robi byle taniej, na granicy wytrzymalosci. tak samo budowane sa przeciez wszytskie wielkie markety-stalowa konstrukcja i blacha na okolo. przciez tylko takie obiekty sie ostatnio zawalaja-robione byle szybko, na "akord".

a odsniezanie tego to juz osobna sprawa. jak mozna tego nie dopilnowac....

PS. z ta Hala juz od samego pozcatku, czyli jesli mnie pamie cnie myli - 4 lat, byly problemy.... wiec coraz bardziej sklaniam sie ku hipotezie,ze to byly zaniedbania konstruktorskie.
Bardzo dużo w tym prawdy - te wszystkie blaszaki budowane są byle szybciej i taniej. Przecież przez lata w Polsce było często dużo więcej śniegu niż teraz !
I czy zawalały się dachy w takich ilościach ??
A sprawa odśnieżania - cóż skoro nawet chodniki nie są odśnieżane, bo dozorcy i zarządcy mają to w ..., to czy przejmują się dachami ?? Za co nawet kary nie ma (dotychczas - bo ma się to zmienić ponoć).
A co do wad konstrukcyjnych - podobnież już w cztery lata temu ta hala miała remont dachu, bo groził zawaleniem - więc jak widać było tu może od początku coś źle zaprojektowane. No bo skoro przenosi się na polski grunt projekty z Hiszpanii !! - gdzie przecież śniegu nie ma - to co się dziwić ...

Pamiętajmy jednak o tych, co stracili zupełnie niewinnie, życie ...[*]

ro29

Ostatnio zmieniany przez ro29 : 30.01.2006 o godz. 01:02
ro29 jest offline   Odpowiedz cytując ten post