31.01.2006, 17:20
|
#42
|
Niezarejestrowany
Data rejestracji: 16.04.2002
Lokalizacja: Gliwice
Posty: 2,778
|
Cytat:
Napisany przez Morris
Ehhh...
A to co?
|
chodzi mi o SKALE  w TYM kontekscie przesadzasz
Cytat:
Napisany przez Morris
A tak w ogóle, to w wyniku smażenia skrobii wydziela się rakotwórczy akryloamid, którego dzienną dopuszczalną dawkę zawiera np. 0,5 grama chipsów, które mają go najwięcej. Zaraz po nich są frytki.
|
------->
Cytat:
Napisany przez www
W badanych w teście chipsach ziemniaczanych wykryto bardzo zróżnicowane ilości akryloamidu ***8211; od 270 ***181;g do nawet 3000 ***181;g na kilogram. Biorąc pod uwagę fakt, że akryloamid występuje też w innych produktach spożywczych, najlepiej sięgać po te chipsy, które mają go najmniej. Zakładając, że paczka chipsów waży 200 g obliczono, iż wraz z chipsami o najwyższej zawartości tej substancji wprowadzamy do organizmu aż 600 ***181;g akryloamidu. To niemalże tyle, co ustalona dzienna bezpieczna dawka dla osoby dorosłej.
|
.
|
|
|