Podgląd pojedynczego posta
Stary 04.02.2006, 17:41   #10
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Bywają dni, kiedy po kilka razy przesiadam się z manualnej skrzyni na automat i z powrotem.. W sumie specjalnie nie ma to dla mnie większego znaczenia, bo do manualnej się przyzwyczaiłem i wydaje mi się ona.. "normą". Ale też zauważyć muszę, że jadąc samochodem z taką skrzynią kieruję właściwie cały czas jedną ręką, podczas kiedy druga spoczywa (70 - 80% czasu) na dźwigni biegów. Natomiast przy automacie na kierownicy trzymam dwie. Czy tak jest bezpieczniej? Niekoniecznie.. Wiele razy miałem niestety możliwość (a właściwie konieczność) przekonania się, że jedną ręką potrafię zareagować na kierownicy wystarczająco szybko i druga właściwie w niczym by tu nie pomogła. Ale kierowanie automatem jest.. po prostu przyjemniejsze.

Powiedziałbym tak - dobrze jest umieć jeździć samochodem z manualną skrzynią, bo brak tej umiejętności to jednak jakieś lekkie.. "kalectwo" jeśli chodzi o obsługę samochodu. Ale jak to już umiemy to mając do wyboru automat i manual nie widzę powodu, żeby skazywać się na dodatkowe, niepotrzebne czynności będąc za kółkiem.

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post