Dyskusja: DivX a AMD K-6
Podgląd pojedynczego posta
Stary 07.10.2002, 16:24   #6
januszp
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 11.08.2002
januszp niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Swego czasu sporo eksperymentowałem z plikami DivX na podobnej konfiguracji (K6-2 300MHz).
Moje spostrzeżenia na ten temat przedstawię ponizej:

Samo płynne odtwarzanie typowych plików DivX na takim sprzecie jest mozliwe .
Pisząc "typowych" - mam na myśli pliki przeciętnej jakości ,takie jaki w większości krążą w obiegu .
Warunki ,które trzeba spełnić są następujące :
1.Płyta głowna musi być taktowana magistrlą 100MHz .
2.Pamieć to samo - 100MHz (PC100).
3.podczas odtwarzania filmu w zdkładce kodeka DivX trzeba duwak "CpuQuality" ustawić na pozycję "0" (oczywiście mozna poeksperymentowac z wyzszymi ustawieniami).
4 .Ważne jest odpowiednie dopasowanie sterowników do karty graficznej .
Przykład detonatorów + starsze karty Riva :
są stery ,na których film sie rwie ,są stery na których nawet przy ustawieniu "CpuQuality" na 4 film odtwarza się płynnie .
Wszystko zależy od sterowników "DirectDraw" - jeśli stery karty i sama karta współpracuje dobrze na tym poziomie nie ma problemu ,jeśli sterowniki do karty są zbyt stare lub maja "bugi" na tym poziomie (DirectDraw) wtedy ciężko zmusić kartę do płynności w DivX .
Wracając do samego pliku DivX ,nalezy pamiętać iż kolosalny wpływ na obciązenie procesora ma tutaj metoda kompresji ,rozdzielczość kompresowanego filmu ,oraz jakość ustwiana (podczas samego juz odtwarzania pliku)w zakładce "CpuQuality" .
I tak ;
jeden film może obciążać procesor (np. Athlon 1400MHz) w 30% ,drugi w 99% .
Wracając do K6-2 sprawdzałem kilka konfiguracji i stwierdzam iż jest to możliwe .
Oczywiście radzę uważać na bardzo stare karty graficzne bo czasem to właśnie one mogą przesądzić sprawę płynności w DivX .
Miałem równiez przypadek złej współpracy karty muzycznej ,która miała poważne problemy z dekompresją i odtwarzaniem ściezki z filmu zapisanej w foramcie MP3 48KHz (karta nie miała wspomagania hardware-owego dla 48KHz no i procesor musiał wszystko emulować) .
W tym przypadku DivX zaczął się po prostu "tnąć" .

Pozdrawiam .jaro
januszp jest offline   Odpowiedz cytując ten post