Witam !
Cytat:
|
Napisany przez MaciejT
koniec swiata, sa jeszcze tacy ludzie ktorzy kupuja najgorsza oferte w najgorszej sieci...
simlock to najprostsza wymowka, w razie potrzeby skorzystania z gwarancji mozna go spowrotem zalozyc
|
Jak widać są ...
A tak na poważnie - nie wiem czy takie zdejmowanie i zakładanie simlocka ma sens - a przede wszystkim, czy przypadkiem nie zostało by to wykryte. Pomijam już kwestię kosztów - zdjęcie 20 zł, założenie drugie 20 - i przestaje nam się to opłacać ...
A jeśli chodzi o sieć - oczywiście prawdą jest, że ORANGE to nie jest idealny wybór - a może nawet kiepski - i to zarówno jeśli chodzi o otoczkę, jak i przede wszystkim ofertę. Co do spraw technicznych nie będę się wypowiadał - bo się nie znam, a przede wszystkim nie orientuję. Prawdą natomiast jest, że cała ta otoczka - fakt, że właścicielem jest France Telecom, ta zmiana nazwy z ładnej IDEA na "pomarańcze" - i jeszcze inne kwestie - na pewno nie wygląda to zachęcająco - a wręcz odpychająco. Tylko czy konkurencja jest tutaj znacznie lepsza ? Chyba jedynie Plus - u nich w miarę wiadomo kto jest właścicielem, a nawet teraz ponoć rząd chce wykupić jakiś pakiet. Bo niestety w przypadku ERY sytuacja jest czyba jeszcze gorsza niż ORANGE - co prawda nazwy jeszcze nie zmienili, ale nie wiadomo kto tam ma większościowy udział, kto zarządza, okupowane były budynki, sprawy były już w międzynarodowych sądach, a z tego co słyszałem, na ugodę - a przede wszystkim wyjaśnienie sporu nie ma raczej szans - tylko szykuje się kolejny długi proces
Natomiast co do oferty - to rzeczywiście jesli weźmiemy pod uwagę wszelkie opcje dodatkowe - pakiety, oraz ceny po tych 4, a przede wszystkim 8 miesiącach - to TAK TAK naprawdę wygląda zachęcająco - może nawet bardzo. Tylko, że jak spojrzymy na oferty podstawowe wszystkich operatorów - a to jest istotne jeśli nie zamierzamy dużo dzwonić i pisać - to wcale ORANGE GO nie wypada tak źle - wręcz np. w cenie połączeń na stacjonarne przegrywa tylko z Sami Swoi - bo nikt w podstawowej ofercie nie ma minuty za mniej niż 60 groszy.
Po drugie - należy uwzględnić, że te najkorzystniejsze ceny na przykład na sms - dotyczą głównie własnej sieci.
Oczywiście mimo iż korzystam z oferty Orange GO dopiero kilka dni - to muszę przyznać, że za tanio nie jest - i nie mam tutaj na myśli rozmów - bo te 60 groszy na stacjonarne i 80 do innych sieci to nie jest najgorzej - ale o sms - mam dużo znajomych w Plusie i przydały by się tańsze niż te 20 groszy
Ale cóż jest jak jest. Jeśli mam być szczery i tak przeglądałem te oferty, to wyraźnie widać, że sa one tak naprawdę opłacalne, jak inni też mają telefony w tej samej sieci - wtedy mamy przede wszystkim tanie sms'y a i rozmowy. A jak już wychodzimy po za sieć - to już tak to wesoło nie wygląda nawet w TAK TAK.
Z tym, że jeśli nie miałbym simlocka to chyba wybrałbym Simplusa - nadal są te pakiety sms'ów i rozmów (niestety tylko na miesiąc), a po za tym cała ich "otoczka" jest dość jasna i zachęcająca. No i w przypadku Ery in minus jest też fakt, że chyba raczej nie da się wysłać sms' a z Internetu (oczywiście darmowego) - co uważam też za znaczny minus - nie wszyscy mają komórkę, a po drugie czasem to po prostu się przydaje i umożliwia oszczędności.
Ale cóż wybrałem co wybrałem
A wracając do telefonu (z którego jestem jakoś coraz mniej zadowolony).
Więc jeśli chodzi o te kody, to dzwoniłem na Infolinie - Orange i Siemens'a. W kwestii PIN2 (który ma już zablokowany) - ponoć te opcje które on obsługuje nie są dostępne w ofercie na kartę - więc nawet nie mając go raczej nic nie tracę (po za świadomością). Gorzej natomiast wygląda sprawa z kodem aparatu - to akurat by się przydało - a zdjęcie w serwisie .... 50 zł !!! To oczywiście przy telefonie za niewiele ponad 100 zł jest mało sensowne. Ponoć można to zdjąć także w komisach - o połowę taniej - ale nie wiem czy nie wiązało by się to z utratą gwarancji.
Kolejna sprawa to bateria - zauważyłem, że jak używam telefon - a przede wszystkim bawiłem się w ustawiania itd. - to padła mi po niespełna 48 godzinach. Co prawda od wczoraj - a minęło już prawie 24 godziny od ładowania - dopiero jedna kreska mi ubyła - ale w tym czasie tylko odebrałem 4 sms'y, jeden wysłałem, jedna rozmowa około minuty, dwa połączenia z *500, dwa głuchacze, no i max 2 czy 3 minuty w menu. Z tym, że jak przeczytałem w instrukcji, o ile np. każda minuta pracy telefonu skraca trzymanie baterii - to już się nie dziwię tak bardzo ...
Kolejna kwestia - zasięg. Podczas wczorajszej rozmowy musiałem podejść do okna. A na dodatek - nigdy jeszcze w mieszkaniu nie osiągnąłem max sygnału - zawsze brakuje mi jednego >, a czasem i dwóch >> (skala ma pięć >>>>>)
Nie wiem czy to normalne, czy coś nie tak z telefonem ?
Następny problem - czy to jest normalne, że często pojawia mi się na wyświetlaczu napis prosze czekać - np. jak wchodzę do odebranych wiadomości, nie mówiąc już o ustawieniach itd. Oczywiście znika on zazwyczaj szybko - czasem już po sekundzie, ale czasem dopiero po 3-4 ? Także czasami tapeta po włączeniu telefonu i podaniu kodu PIN pojawia się z bardzo dużym opóźnieniem - z tym, że jak nie miałem włączonej blokady kodem, to tego nie było ? Może to po prostu takie wady Siemens'ów ??
I to tyle , bo strasznie się rozpisałem - ale jak to zwykle bywa, jak ja coś kupię to miewam problemy (a może jestem za bardzo wymagający ??

)
Pozdrawiam i z góry dziękuję, jeśli posiadacze komórek o zdecydowanie dłuższym niż ja doświadczeniu, zechcą podzielić się opinią !
ro29