Podgląd pojedynczego posta
Stary 12.02.2006, 22:27   #9
ro29
Guru

Data rejestracji: 27.01.2005
ro29 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witam !
Cytat:
Napisany przez ed hunter
to ja podsumuje - baterie NI-MH można doładowywać, ale lepiej rozładowywać do końca, NI-CD (już chyba wyszły z obiegu...) nie wolno doładowywać, bo padają momentalnie.
(...)
Tak to jednak prawda, to co powyżej kolega napisał. To znaczy popularnie przyjęto mówić, że akumulatorki NI-MH nie mają efektu pamięciowego - wynika to chciażby z tego, że w porównaniu do akumulatorków NI-CD jest on rzeczywiście niewielki (użytkowanie tych mało już dziś popularnych aku NI-CD bez rozładowywania było i jest naprwdę mało sensowne).

Więc popularnie mówi się - i pisze np. w opisie na Allegro, że aku Ni-MH nie mają efektu pamięciowego. Niestety nie jest to do końca prawdą - jest on niewielki, ale jest. Dlatego radzi się je co kilka ładowań rozładowywać - albo jak twierdzą niektórzy za każdym razem.

Ale ja mam właśnie aku Ni-MH Forever i ładowarkę MW8168 z funkcją rozładowania. I niedawno postanowiłem właśnie rozładować moje akumulatorki przed ładowaniem. Nagrzały się, niby naładowały, ale po włożeniu do aparatu po chwili zapaliła się lampka niskiego stanu. Co prawda mimo tego można było robić zdjęcia - zgasła może po 50 ujęciach - i w sumie te aku starczyły mi na mniej zdjęć niż zazwyczaj. Następnie naładowałem je bez rozładowywania - i też teraz zauważam, że jakby mają mniejszą pojemność.
Pytanie brzmi - co się stało i czy można je jakoś regenerować ?? Mam je niecały rok. Co prawda na razie jeszcze w miarę trzymają - ale obawiam się, że może być gorzej

Pozdrawiam
ro29

ro29 jest offline   Odpowiedz cytując ten post