Cytat:
Napisany przez Arepo
Komu to nie wystarcza, aby się przekonał to, w którymś numerze "KŚ ekspert" było jak ją optymalnie skonfigurować dla pełnego bezpieczeństwa (zamykanie niepotrzebnych portów itp.) - wystarczy poszukać.
|
Można zrobić prostą rzecz: ustawić dostęp do wszystkich programów, o których wiemy że korzystają z neta i chcemy im dać dostęp do neta. Następnie na koniec listy filtrów ustawiamy regułę: protokoły -> ALL, programy -> ALL, adresy, porty -> ALL, ZABLOKUJ WSZYSTKO.
Kerio leci po kolei z listą filtrów, a więc kiedy jakiś program zażąda dostępu do sieci, najpierw przydzieli wszystkim programom, które mamy na liście, a wszelki INNE [czyt. niepożądane] procesy zostaną automatycznie i bez wiedzy użytkownika zablokowane.
Oczywiście trzeba dokładnie wiedzieć jak poustawiać filtry, żeby sobie nie przyciąć potem jakiegoś potrzebnego programu.
Cytat:
Napisany przez H-y-d-e
ależ koledzy, ja takze jestem fanem kerio  choc przyznam ze wersji 4 uzywam,
|
IMHO nie warto - ma zbyt wiele wodotrysków a jakość działania pozostawia wiele do życzenia.
Cytat:
i druga sprawa kerio + zielony user komputera (moja matka na przykład) powoduje duzo nerwów, czesto tez taki user sie odetnie od wszystkiego ....
|
Odetnie, masz na myśli, że sobie wyłączy dostęp jakiegoś programu do netu? Ustaw hasło administratora w KPF, wtedy można tylko jednorazowo blokować/dawać dostęp, nie ustawi się filtra na stałe.
Cytat:
potzebny tez czasem FW na jakiegos starego kompa z win98 czy w2k dla usera który ma takiego kompa tylko do internetu, wiec musi to byc firewall darmowy, nieobciązający, i nie stresujacy uzytkownika
|
KPF 2.1.5
Pozdrawiam.