Podgląd pojedynczego posta
Stary 15.02.2006, 09:23   #259
raven66
dziobák [;

Data rejestracji: 08.03.2002
raven66 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Arepo
Komu to nie wystarcza, aby się przekonał to, w którymś numerze "KŚ ekspert" było jak ją optymalnie skonfigurować dla pełnego bezpieczeństwa (zamykanie niepotrzebnych portów itp.) - wystarczy poszukać.
Można zrobić prostą rzecz: ustawić dostęp do wszystkich programów, o których wiemy że korzystają z neta i chcemy im dać dostęp do neta. Następnie na koniec listy filtrów ustawiamy regułę: protokoły -> ALL, programy -> ALL, adresy, porty -> ALL, ZABLOKUJ WSZYSTKO.
Kerio leci po kolei z listą filtrów, a więc kiedy jakiś program zażąda dostępu do sieci, najpierw przydzieli wszystkim programom, które mamy na liście, a wszelki INNE [czyt. niepożądane] procesy zostaną automatycznie i bez wiedzy użytkownika zablokowane.
Oczywiście trzeba dokładnie wiedzieć jak poustawiać filtry, żeby sobie nie przyciąć potem jakiegoś potrzebnego programu.

Cytat:
Napisany przez H-y-d-e
ależ koledzy, ja takze jestem fanem kerio choc przyznam ze wersji 4 uzywam,
IMHO nie warto - ma zbyt wiele wodotrysków a jakość działania pozostawia wiele do życzenia.

Cytat:
i druga sprawa kerio + zielony user komputera (moja matka na przykład) powoduje duzo nerwów, czesto tez taki user sie odetnie od wszystkiego ....
Odetnie, masz na myśli, że sobie wyłączy dostęp jakiegoś programu do netu? Ustaw hasło administratora w KPF, wtedy można tylko jednorazowo blokować/dawać dostęp, nie ustawi się filtra na stałe.

Cytat:
potzebny tez czasem FW na jakiegos starego kompa z win98 czy w2k dla usera który ma takiego kompa tylko do internetu, wiec musi to byc firewall darmowy, nieobciązający, i nie stresujacy uzytkownika
KPF 2.1.5

Pozdrawiam.
raven66 jest offline   Odpowiedz cytując ten post