Dyskusja: Litery napędów
Podgląd pojedynczego posta
Stary 09.10.2002, 08:56   #2
Yahol
Gość

Hmm.. nie do konca rozumiem problem?
Tasma 40-zylowa, ma dwie lub trzy wtyczki: jedna-od "dluzszego" konca do kontrolera, dwie pozostale (lub jedna) od strony napedow. Przy 40 w zasadzie nie ma znaczenia ktorym koncem gdzie sie wklada, przy 80 ma znaczenie!
Przy wirtalnych napedach, jest tak, ze po zainstalowaniu np. Daemona, jego wirtualny dysk zajmuje pierwsza wolna litere: np. masz HDD na C: i D: a napedy na E: i F: to zajmie ci litere G:! ALE po restarcie bedzie na literz E:! a napedy na literach F: i G: i tak juz jest, bo on emuluje kontroler SCSI!
Jedynm wirtualnym dyskiem jaki udalo mi sie ustawic na stale byl VirtualCD i byl ustawiony na literze B: i nic nie marudzil!
Jezeli emulujesz wiecej wirtualnych napedow zawsze wypchna napedy optyczne na nastepne litery! Jezeli je usuniesz, to napedy optyczne wroca na stare miejsce i chyba przydzielanie liter w menadzerze nic tu nie pomoze! (moge sie mylic!) Przydziel napedom optycznym wysokie litery np; K: i L: i zobacz, nie wiem jak bedzie tylko ze skrotami na pulpicie!
Co do DMA - to nie wiem jak jest z uaktualnianiem sterownikow do tej plyty!
I na koniec: Windows jest glupi i upierdliwy - ale bez powodu nie zmienia sam liter napedow!
  Odpowiedz cytując ten post