Podgląd pojedynczego posta
Stary 19.02.2006, 17:52   #3310
Conti
Wymiatacz

Data rejestracji: 17.12.2002
Conti zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez slawekj
Przy ECC=8/8 max dopuszczalne błędy w/g ECMA to PI/PIF 1664/208.
Błędy PI od 0-8 nie tworzą błędów PIF.
Powyżej tej wartości powstają błędy PIF w zależności od ilości błędnych bajtów w wierszu bloku ECC.
I tak:
8-16 --> błąd PIF =1
16-24 .... =2 itd... (uproszczony schemat)
To ja wszystko mniej więcej wiem i nie o to mi chodzi.

Ja się po prostu pytam nie o ilość dopuszczalnych błędów ale CO TO SĄ te błędy, czym są spowodowane .... krzywo wypalona dziura, pomyłka w .... i jak to się ma do siebie PI, PIF i Jitter.

No i kwestia przełożenie PI na PIF
"A row of an ECC Block that has at least 1 byte in error constitutes a PI error. In any 8 consecutive ECC Blocks the total number of PI errors before correction shall not exceed 280." Błędy (PI) PRZED korekcją. A jak w napędzie wyłączyć korekcje błędów ? Chociażby przez to nie jest to pomiar idealny

"PO (PIF) errors that K-Probe reports is the Parity Inner uncorrectable errors, meaning errors left after PI correction" - z tego nie wynika, że ilość PI przekłada się wprost na PIF. Jeśli wszystkie PI zostaną skorygowane to będzie zero PIF. I tu dochodzimy znowu do korekcji błędow.

I jeszcze to:
"A guideline is to calculate the Parity Inner Uncorrectable errors to 8 ECC sum, which is max 32 (4 x 8) Parity Inner uncorrectable errors, but now we can***8217;t be sure if one of the 8 ECC blocks exceeds the specifications. But if the result exceeds 32 PI uncorrectable errors we know that at least one block have more than 4 PI uncorrectable errors. But if the PO error amount is between 5 and 32 there may still be a block that exceeds the standards."

W szerokim zakresie to tak naprawdę NIE WIADOMO co jest a co nie jest. A jakaś symetria PIF powinna się pojawić dopiero przy dużej ilości błędów PI.

Czyli wszystkie te testy to przybliżenie, mniejsze czy większe ale tylko przybliżenie.

Ostatnio zmieniany przez Conti : 19.02.2006 o godz. 17:57
Conti jest offline   Odpowiedz cytując ten post