czy jest różnica pomiędzy płytami DVD starymi a nowymi i menu?
Witam wszystkich. Zwracam się do was z pewną sprawą jaka mnie ciekawi od kilku dni. otóż niedawno byłem w media markt. poszedłem sobie na dział z filmami dvd. był tam film pt: POWRÓT BATMANA, dwie różne wersje. Jedna to byla wersja z samymi napisami polskimi, bez lektora. W tejże wersji film zajmuje na płycie dvd 4,18 GB. ta druga wersja POWROTU BATMANA to bylo wydanie dwupłytowe na płytach jednostronnych dwuwarstwowych. z tego co pisze na stronie np. warnera czy vivid.pl na tym wydaniu też nie ma polskiego lektora tylko oryginalna ścieżka dźwiękowa+napisy po polsku.. Tak więc mam pytanie czy dany film, który był wydany na dvd i zajmował na płycie 4,18 GB jakościowo jest taki sam jak ten sam film ale wydany na płycie jednostronnej dwuwarstwowej?
natomiast co do drugiej mojej sprawy o która chciałem zapytać WAS drodzy forumowicze to zastanawiam się dlaczego jest tak, że jak mam film wydany dawniej tzn że nie ma animowanego menu i jest po prostu starszy to jak go daję do odtwarzacza dvd to od razu mi startuje film a jak mam nowszy film z animowanym menu itp to odtwarzanie płyty rozpoczyna się od startu menu?
natomiast jeszcze mampytanie a opropo odtwarzacza dvd wiwa 238B i filmu batman begins [batman początek]. otóż mam ten film na płycie dvd i tak: jak go daję do odtwarzania na odtwaraczu dvd panasonic to mi startuje menu z animacją [w tle widac ruchome obrazy, sceny z filmu itp] natomiast jak wrzucam ten sam dysk dvd z filmem do odtwarzacza WIWA 238B to zamiast animowanego menu w tle mam zwykly obrazek nie ruchomy. czym to jest spowodowane?
POZDRAWIAM I CZEKAM NA ODPOWIEDŹ
|